Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аудит нематеріальних активів



Як уже зазначалося у попередньому розділі, нематеріальні активи входять до групи необорот­них активів підприємства і останнім часом у зв'язку зі значним розвитком науково-технічного прогресу викликають до себе все більший інтерес.

Основні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про нематеріальні активи викладені у П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», за­твердженому наказом Мінфіну України від 18.10.1999 р. №242.

Відповідно до П(С)БО 8 нематеріальні активи (НА) - немонетарні активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані та утримуватися підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи для на­дання в оренду іншим особам.

Отже, під час перевірки стану обліку нематеріальних активів слід пам'ятати, що під нематеріальними активами розуміють необоротні об'єкти довгострокового використання, які не мають матеріально-речової форми, але мають відповідну вартість і можуть приносити прибуток під­приємству. До них належать права користування природними ресурсами, права користування майном, права на знаки для товарів і послуг, права на об'єкти промислової власності, авторські та суміжні з ними права, гудвіл.

Мета аудиту операцій з нематеріальними активами - дослідження юридичних і бухгалтерських документів, що засвідчують володіння ними, та перевірка дотримання методики бухгалтерського обліку нематеріальних ак­тивів. У свою чергу, під аудитом інтелектуальної власності (нематеріальних активів) розуміється перевірка прав підприємств на користування землею, водою, об'єктами промислової та інтелектуальної власності (авторське право у сфері науки, літератури та мистецтва тощо).

Основними завданнями аудиту нематеріальних активів є:

– перевірка наявності нематеріальних активів і отримання підтвердження щодо права власності на всі нематеріальні активи, які зберігаються на підприємстві чи у довірених осіб;

– перевірка правильності та повноти відображення в об­ліку нематеріальних активів;

– перевірка санкціонування операцій з нема­теріальними активами;

– перевірка відповідності даних первинного обліку нематеріальних активів даним Головної книги;

– перевірка правильності обліку надходжень і вибуття нематеріальних активів;

– перевірка правиль­ності нарахування амортизації нематеріальних активів; перевірка відпо­відності даних первинного обліку зносу нематеріальних активів даним Головної книга тощо.

Підчас аудиторської перевірки нематеріальних активів аудитор, окрім П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», керується законами про власність, про товарні знаки тощо.

Джерелами інформації в аудиті операцій з нематеріальними активами є: наказ про встановлення облікової політики на підприємстві, розпорядження керівника підприємства щодо передання об'єктів нематеріальних активів в експлуатацію, статут і засновницький договір, договори купівлі-продажу, ліцензійні договори, акти прийому-передачі, акти на списання нематеріальних активів, акти вводу об'єктів в експлуатацію, акти інвента­ризації, облікові регістри за рахунками, Головна книга, фінансова (бухгал­терська) звітність тощо.

Послідовність аудиту нематеріальних активів:

1. Дослідження звіт­ності, регістрів синтетичного та аналітичного обліку з метою порівняння і співставлення даних щодо обліку нематеріальних активів.

2. Установлен­ня відповідності фактичної наявності нематеріальних активів обліковим даним. На цьому етапі аудитору слід перевірити факт наявності немате­ріальних активів за документами, в яких вказано сам об'єкт (наприклад, комп'ютерна програма чи конструкторська документація) або де підтвер­джується створення або отримання об'єкта (договір, ліцензійна угода).

3. Перевірка правильності зарахування й оцінки нематеріальних активів.

4. Вивчення порядку переоцінки нематеріальних активів у разі її прове­дення суб'єктом господарювання.

5. Аналіз правильності нарахування амортизації.

6. Перевірка порядку зменшення корисності нематеріально­го активу.

7. Дослідження операцій щодо списання з балансу та визначен­ня фінансового результату від вибуття об'єктів нематеріальних активів.

8. Аналіз повноти розкриття у примітках до річної фінансової звітності такої інформації, як вартість (первісна або переоцінена), за якою нема­теріальні активи відображені в балансі, методи амортизації та діапазон строків корисного використання нематеріальних активів, наявність і рух у звітному році тощо.

9. Своєчасність здійснення, повнота і правильність відображення результатів інвентаризації нематеріальних активів в обліку.

Законність операцій щодо передання прав користування нематері­альними активами третім особам і правильність їх відображення в обліку.

Додержання вимог методології обліку і податкового законодавства та ін.

До типових порушень за операціями з нематеріальними активами слід віднести: незадовільне оформлення первинних документів (відсутність підписів, застосування нетипових форм документи); списання нематері­альних активів за актами, що не оформлені відповідно до діючих норма­тивних документів; неправильне віднесення нарахованих сум амортизації (зносу) на невідповідні рахунки бухгалтерського обліку; використання не­матеріальних активів не за їх цільовим призначенням; неправильне визна­чення вартості нематеріальних активів при їх оприбуткуванні на баланс; встановлення факту помилкового зарахування до складу нематеріальних активів витрат підприємства (в результаті проведення юридичного ана­лізу документів, що підтверджують право на їх власність); несвоєчасне списання об'єктів нематеріальних активів, що не приносять економічної вигоди підприємству.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...