Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність значення товарообороту підприємства як економічної категорії та показника діяльності



Економічні відносини, пов'язані з обміном грошових коштів на това­ри, відображають економічну сутність товарообороту.

Значення товарообороту потрібно розглядати на рівні держави та на рівні конкретного торгового підприємства.

На державному рівні значення показника "обсяг та структура товаро­обороту" полягає у такому.

Роздрібний товарооборот є одним із важливих показників соціально-економічного розвитку країни, який характеризує заключний етап руху товарів у сферу споживання. Саме через роздрібний товарооборот відбу­вається зміна форм вартості споживчих товарів, створеної в процесі ви­робництва.

Роздрібний товарооборот характеризує обсяг залучення купівельних фондів споживачів у вигляді грошових доходів, отриманих як оплата праці, які обмінюються в роздрібній торгівлі на товари відповідно до попиту населення.

Роздрібний товарооборот є одним із важливих показників рівня жит­тя, матеріального та культурного благополуччя населення країни.

На підставі роздрібного товарообороту визначається система аналітич­них показників. Це обсяг споживання окремих видів продовольчих та не­продовольчих товарів, забезпечення населення товарами культурно-побуто­вого призначення, відповідність споживання раціональним нормам тощо.

Роздрібний товарооборот певною мірою впливає на стан грошового обігу в державі, стійкість національної валюти, оскільки обіг грошових коштів значною мірою пов'язаний з обслуговуванням роздрібного товаро­обороту.

Обсяг товарообороту є основним показником діяльності торгового підприємства, який характеризує результат його діяльності щодо залу­чення купівельних фондів споживачів; саме реалізація певної маси то­варів створює економічне підґрунтя для отримання певного обсягу до­ходів та прибутку, тобто формує передумови для реалізації стратегічних цілей діяльності підприємства.

Значення показника товарообороту на рівні окремого підприємства залежить від типу економічної системи.

В умовах ринкової економіки обсяг товарообороту залишається одним із основних показників діяльності торговельного підприємства, проте суттєво змінюються його роль та функції.

В умовах ринкової економіки плановий обсяг товарообороту фор­мується на рівні самого підприємства. Його обсяг визначається, виходя­чи з ринкових позицій підприємства. План роздрібного товарообороту є основним регулюючим фактором формування ресурсного потенціалу підприємства. Обсяг та структура товарообороту визначає вимоги щодо ефективності використання матеріальних, трудових та фінансових ре­сурсів підприємства.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...