Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 5. Дослідження катаболізму і біосинтезу триацилгліцеролів та фосфоліпідів. Внутрішньоклітинний ліполіз та молекулярні механізми його регуляції



Мета заняття: Вивчити процеси біосинтезу фосфоліпідів і триацилгліцеролів та основні шляхи внутрішньоклітинного метаболізму ліпідів. Вміти визначити вміст фосфоліпідів, активність ліпази та оцінити отримані показники.

Актуальність теми: Знання основних шляхів внутрішньоклітинного метаболізму ліпідів в умовах нормального функціонування людського організму та в умовах впливу патологічних факторів необхідно студентам медичних вузів для подальшого вивчення патофізіології, фармакології та інших предметів, а також для майбутньої професійної діяльності.

Конкретні завдання:

Ø Трактувати біохімічні функції простих і складних ліпідів в організмі: участь в побудові та функціонуванні біологічних мембран клітин, запасна, енергетична функції, використання в якості попередників в біосинтезі біологічно активних сполук ліпідної природи.

Ø Пояснювати основні шляхи внутрішньоклітинного метаболізму ліпідів.

Ø Пояснювати ферментативні реакції катаболізму та біосинтезу триацилгліцеролів.

Ø Трактувати ферментативні реакції синтезу фосфоліпідів та сфінголіпідів.

Ø Аналізувати основні шляхи метаболізму ліпідів в умовах нормального функціонування людського організму та при патології.

Ø Пояснювати гормональну регуляцію обміну ліпідів.

Теоретичні питання

1. Біологічні функції простих і складних ліпідів в організмі людини (запасна, енергетична, участь в терморегуляції, біосинтетична).

2. Біохімічні механізми процесів травлення ліпідів у травному тракті. Специфічність ензимів травлення, оптимальні умови їх дії. Значення процесів емульгування.

3. Участь ліпідів у побудові та функціонуванні біологічних мембран клітин. Рідинно-мозаїчна модель біомембран. Ліпосоми. Використання ліпосом у медицині.

4. Адипоцити жирової тканини та їх роль в обміні ліпідів і біоенергетичних процесах в організмі.

5. Катаболізм триацилгліцеролів: характеристика внутрішньоклітинного ліполізу, його біологічне значення; ферментативні реакції; механізми регуляції активності триацилгліцеролліпази; нейрогуморальна регуляція ліполізу за участю адреналіну, норадреналіну, глюкагону, інсуліну; енергетика окиснення триацилгліцеролів.

6. Біосинтез триацилгліцеролів та фосфоліпідів, значення фосфатидної кислоти.

7. Метаболізм сфінголіпідів. Генетичні аномалії обміну сфінголіпідів – сфінголіпідози. Лізосомальні хвороби.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 940 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...