Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції кредиту



1) Перерозподільна функція ─ обмінювання ресурсами між окреми­ми суб'єктами, секторами економіки на засадах повернення.

Матеріальні та грошові ресурси, які вже було розподілено і пере­дано у власність економічним суб'єктам через кредит, пере­розподіляють і надають у тимчасове користування іншим суб'єктам, не змінюючи їх первинного права власності.

Значен­ня перерозподілу:

- кошти, вивільнені в одних ланках процесу відтворення, спрямо­вують в інші ланки, що прискорює оборот капіталу, сприяє роз­ширенню виробництва;

- вільні кошти через кредит спрямовують у ті ланки суспільного виробництва, на продукцію яких передбачають зростання попи­ту, а отже, одержання більших прибутків.

2)Грошова (емісійна) функція. Завдяки збільшенню маси комерцій­них векселів та маси банківських депозитів, завдяки прискорен­ню грошово-кредитного мультиплікатора, розширенню рефі­нансування комерційних банків Центральним банком кредит­ний механізм дає можливість гнучко розширювати масу платіжних засобів у обороті, коли потреба в них зростає. За умо­ви скорочення потреб обороту всі ці елементи маси платіжних засобів можна зменшити.

3) Контрольно-стимулююча функція. У процесі кредитного пере­розподілу коштів забезпечується банківський контроль за діяльністю позичальника. Контрольно-стимулюючий вплив відчуває на собі також і кредитор. Можливість вивільнити з обороту кошти і вкласти їх у надійні дохідні позички стимулює кредитора до прискорення обороту свого капіталу, накопичен­ня вільних ресурсів, більш економнішого їх витрачання, підви­щення своєї кваліфікації щодо розміщення вільних ресурсів тощо.

При цьому стимулююча складова цієї функції переважає над конт­рольною.

У багатьох випадках суб'єкти кредиту не мають можливості здійс­нювати формальний контроль за своїми контрагентами:

- позичальник не може контролювати діяльність банку;

- у державному кредиті кредитор (населення, комерційні банки) позбавлені можливості контролювати свого боржника ─ державу.

4) Функція капіталізації вільних грошових доходів трансформація грошових нагромаджень та заощаджень юридич-них і фізичних осіб у вартість, тобто в позичковий капітал, що приносить дохід.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 330 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...