Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародні морські організації з освоєння Світового океану



Розширення та інтенсифікація діяльності держав по використанню морів і океанів призвели до виникнення й значного зросту в останні роки міжнародних організацій, які сприяють розвитку співробітництва держав в різних галузях освоєння Світового океану. Кількість цих організацій сягнула більше ніж за 60.

Однією з найвпливовіших організацій є Міжнародна морська організація (ММО), заснована в 1958 р. Цілі організації: заохочення співробітництва урядів з технічних питань міжнародного торговельного судноплавства, сприяння виробленню найефективніших стандартів (з безпеки на морі, морської навігації), запобігання й боротьба із забрудненням довкілля.

До компетенції ММО також відносяться юридичні питання відповідальності власників суден і держав за забруднення моря. Вона виконує роль апарату співробітництва держав у розробці й прийнятті міжнародних адміністративних, правових і технічних норм, направлених на забезпечення охорони людського життя на морі, безпеки мореплавства й ефективності судноплавства.

Україна є членом ММО. Штаб-квартира – Лондон.

Комітет по судноплавству Конференції ООН із торгівлі та розвитку (ЮНКДАТ) – міжнародний орган, до складу якого входять держави, які представляють різні соціально-економічні системи й основні географічні регіони світу. Завдання Комітету – сприяння взаєморозумінню і співробітництву держав у галузі морських перевезень, узгодження судноплавної політики урядів і регіональних груп держав, вивчення й розробка заходів для вирішення економічних проблем міжнародних морських перевезень, що потребують міждержавного співробітництва.

Міждержавна океанографічна комісія ЮНЕСКО створена в 1960 р. Мета створення – сприяння розвитку науковим дослідженням океанів, вивчення їх ресурсів, розробка юридичних аспектів проведення наукових досліджень Світового океану й освоєння його ресурсів, у тому числі підготовка необхідних міжнародно-правових актів, які регулюють відношення держав у цій сфері.

Міжнародна організація морського супутникового зв’язку (ИНМАРСАТ)створена в 1976р. з метою – забезпечення космічного сегмента, необхідного для покращення космічного зв’язку, сповіщення про стихійне лихо й забезпечення охорони людського життя на морі, підвищення ефективності роботи суден і управління ними, удосконалення служб морської суспільної кореспонденції й можливостей радіовизначення.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 703 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...