Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрізи і перерізи



Лінії внутрішнього (невидимого) контуру предмета на кресленнях зображають штриховими лініями. Більшість деталей мають складну внутрішню будову, а отже, на кресленні може бути багато штрихових ліній, які перетинаються між собою і з суцільними основними контурними лініями, що утруднює читання креслень. Через це вдаються до умовного способу виявлення внутрішньої будови деталі за допомогою розрізів і перерізів. Завдяки останнім можна зменшити кількість зображень, полегшити читання креслень складних за формою деталей.

Розрізом називається таке зображення, на якому деталь умовно розрізана січною площиною, причому частина деталі, що розташована перед січною площиною, умовно усунута, а зображена та частина деталі, що міститься в січній площині та поза нею.

Прицьому лінії невидимого контуру стануть видимими і зображатимуться не штриховими, а суцільними основними лініями. Місцерозрізу матеріалу деталі покривають штрихуванням. Місця, де січна площина проходить по порожнинах, не покривають штрихуванням. Залежно від кількості січних площинрозрізи бувають прості — при одній січнійплощині (наприклад, рис. 6-8) та складні — при кількох січних площинах (наприклад, розрізи А-А на рис.14-16).

Прості розрізи поділяються на горизонтальні (рис. 6), фронтальні (рис. 7) та профільні (рис. 8). Розрізи найчастіше розташовують на місці відповідних основних виглядів. Це дає змогу зменшити кількість зображень.


Рис. 6 Рис. 7 Рис. 8

Положення січної площини вказують на кресленні розімкненою лінією. На штрихах ставлять стрілки, які вказують напрям погляду (рис. 9); стрілки слід наносити на відстані 2-3 мм від кінця штриха. На початку і на кінці лінії перерізу ставлять одну й ту саму велику літеру українського алфавіту. Розріз має бути відмічений написом на зразок "А-А" (рис. 9).

Рис. 9

Розріз, який служить для виявлення будови предмета лише в окремому, обме-женому місці, називається місцевим. Його виділяють на вигляді суцільною хвилястою лінією (рис. 10), яка немає збігатись ізбудь-якими іншими лініями зображення.

Рис. 10

Частини вигляду і відповідного розрізу допускається поєднувати, розділяючи їх суціль-ною хвилястою лінією (рис.11-12). Якщо при цьому поєднуються половина вигляду і полови-на розрізу, кожний з яких є симетричною фігурою, то лінією розділу є вісь симетрії (рис.13).

Рис. 11 Рис. 12 Рис. 13

Складні розрізи бувають ступінчастими, якщо січні площини паралельні (рис.14),і ламаними, якщо січні площини перетинаються (рис. 15,16). При ламаних розрізах січні площини умовно повертають до суміщення в одну пло-щину (рис.15).При повертанні січної площини елементипредмета,розташовані за нею, викреслюють так, як вони проекціюються на відповідну площину, з якою виконується суміщення (рис. 16).

Рис.14 Рис. 15 Рис. 16

Перерізом називається плоска фігура, утворена січною площиною при умовному перерізі деталі, причому зображають лише те, що міститься в січній площині (частину деталі, розташовану за січною площиною, не зображають).

Перерізи на рисунках застосовують переважно для виявлення поперечної форми деталі в тому чи іншому місці. Площину перерізу проводять перпенди-кулярно до тієї чи іншої площини проекцій і позначають розімкненою лінією, як і при розрізах. Перерізи бувають винесені й накладені.

Винесеним називають переріз, який зображають поза контуром зображення. Якщо фігура перерізу симетрична та її вісь збігається з лінією перерізу, стрілки й літерніпозначення не проставляють (рис. 17).

Рис. 17

Якщо переріз розміщують на довільному місці рисунка, то місце перерізу визначають розімкненою лінією, позначеною літерами, а напрямок суміщення січної площини вказують стрілками. Зображення перерізу супроводжується написом на зразок А-А (рис. 18). Винесені перерізи допускається розташовувати у розриві між частинами одного й того самого вигляду (рис. 19).

Рис. 18 Рис. 19

Накладеним називається переріз, розташований безпосередньо на зображені (рис.20). Контур накладеного перерізу проводять тонкою суцільною лінією. Літерні позначення на накладених перерізах не проставляють, а стрілки, що вказують напрям повертання, наносять лише при несиметричній формі перерізу.

Якщо січна площина проходить через вісь поверхні обертання, що обмежує отвір або заглиблення, контур отвору чи заглиблення у перерізі показують повністю (рис. 21).

Рис. 20 Рис. 21





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 4557 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...