Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б 15. Сферичне покриття



Сферичне покриття складається зі сферичних щитів, які в плані мають трапецеподібну форму. Щити мають радіальні на кільцеві ребра жорсткості, на які опирається листова обшивка товщиною 3…4 мм. Центральний стояк відсутній. Щити опираються одним кінцем на центральне кільце, яке в період монтажу підтримується тимчасовим стояком, а другим кінцем – на опорне кільце (кільце жорсткості), яке розміщене по периметру верхнього контуру корпуса (рис.14.34).

Рис. 14.34. Схема сферичного покриття резервуара: 1 - сферичні щити;

2 - центральне кільце; 3 - опорне кільце (кільце жорсткості); 4- радіальні ребра; 5 - кільцеві ребра.

При розрахунку таке покриття розчленовують на окремі плоскі арки, які складаються з двох діаметрально розміщених криволінійних щитів. Кожну таку арку розраховують як плоску двошарнірну арку з умовною затяжкою (рис.14.35).

Рис..14.35. Розрахункова схема арки з умовною затяжкою

Площа перерізу умовної затяжки визначається з умови рівності її деформацій деформаціям опорного кільця в радіальному напрямку. Задача один раз статично невизначена, де невідомим є розпір Н (рис.14.36).

Рис.14.36. До визначення розпору Н

В арці виникають згинаючі моменти та поперечні сили як в балочній системі та від розпору Н.

Б 16. Особливості конструкції резервуарів з понтоном.

Резервуари з понтоном (рис.14.37) - це різновидність вертикальних циліндричних резервуарів зі стаціонарним покриттям. Понтон призначений для зменшення втрат на випаровування нафти та нафтопродуктів. При наповненні резервуара понтон піднімається (плаває на поверхні рідини). Між понтоном та покриттям відсутня пароповітряна суміш (продукти випаровування). Понтон складається з понтонного кільця (у вигляді замкнутих коробів для плавучості) та центральної частини з плоских листів товщиною 4 мм. Зазор між понтоном та стінкою корпуса приблизно 250 мм герметизується ущільнюючими затворами. Понтон в нижньому положенні опирається на опорні стояки висотою 1,5…2 м для можливості огляду та ремонту днища. Оскільки центральний стояк при такому рішенні неможливий, то покриття виконується сферичним.

Рис.14.37. Конструкція резервуару з понтоном

Б 17. Конструктивні особливості резервуарів з плаваючим покриттям.

При високому обороті нафтопродуктів раціонально використовувати плаваюче покриття (рис.14.38), особливо в південних широтах. При тих же перевагах (відсутність випаровування) резервуар відрізняється тим, що понтон одночасно виконує функції покриття.

Рис. 14.38. Конструкція резервуару з плаваючим покриттям:1-плаваюче покриття (кільцевий понтон у вигляді пустотілого двостінчатого диску); 2-ущільнювальні затвори; 3-опорні стояки; 4внутрішня катуча драбина; 5-кільце жорсткості (для надання жорсткості відкритій зверху стінці)

В. Вертикальні циліндричні резервуари підвищеного тиску.

Г. Горизонтальні циліндричні резервуари.

Самостійне опрацювання ([3], стор.480…486).

Д. Сферичні резервуари.

Сферичні резервуари призначені для зберігання зріджених газів під високим надлишковим внутрішнім тиском (до 250 кН/м2). Їх об’єм коливається від 600 до 4000 м3. Вони більш складні у виготовленні, ніж циліндричні. Резервуари опираються на кільцеву опору або на систему стояків з труб чи двотаврів. Опирання на стояки більш раціональне (див. рис. 14.15). Стінка резервуара розраховується на міцність та стійкість, як сферична оболонка. Розраховуються також опорні стояки та діагональні в’язі.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...