Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Селективність колонки



Для успішного якісного і кількісного хроматографічного аналізу потрібне таке розділення, яке б дозволило з необхідною точністю вимірювати якісні і кількісні параметри хроматографічних піків, тобто параметри утримування і площі піків. Тому одне з основних завдань хроматографії полягає в тому, щоб отримати чітке розділення суміші компонентів. Про якість розділення судять за числом піків і за відстанню, на якій вони знаходяться один від іншого.

Необхідною умовою хроматографічного розділення речовин є відмінність їх сорбційних властивостей (Г), яка при постійності умов хроматографування приводить до відмінності параметрів утримування компонентів (, Vr, , tr). Але виконання цієї умови ще не достатньо через розмивання хроматографічних піків, яке може призвести до повного або часткового перекривання піків і неможливості точного вимірювання якісних і кількісних параметрів піків.

Роздільна здатність хроматографічної колонки залежить від селективності та ефективності колонки.

Селективність α є мірою взаємного розподілу двох або більше визначуваних речовин у ході хроматографічного процесу.

Селективність можна подати як відстань між максимумами піків (ступінь розділення):

-

З цього рівняння видно, що селективність залежить від різниці коефіцієнтів розподілу визначуваних компонентів і кількості нерухомої фази. Якщо Г21, то розділення на даному сорбенті неможливе, речовини елююватимуться одним піком. Для розділення двох речовин необхідно підібрати умови розділення так, щоб Г1 ≠ Г2 і α> 1,00.

Інший спосіб вираження селективності – через міру відносного утримування двох речовин – коефіцієнт селективності (фактор розділення) α:

У цьому рівнянні має задовольнятись умова Γ2> Γ1.

Найпоширенішим способом підвищення селективності є збільшення Va за рахунок збільшення довжини хроматографічної колонки, однак це призводить до розмивання хроматографічних піків.

Необхідно також розрізняти селективність колонки і селективність сорбента. Селективність сорбента – це його вибірковість до компонентів, яка залежить від природи та структури сорбенту та природи сорбату.

Навіть якщо Γ2>> Γ1, не можна заздалегідь сказати, що розділення буде повним, тобто основи піків розділяться. Для оцінки повноти їх розділення потрібно мати дані про ширину кривих елюювання в нижній їх частині – треба знати ефективність розділення.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 1447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...