Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПДВ – його сутність та функції



Податок на додану вартість (ПДВ) - податок, що стягується з підприємств, на суму приросту вартості на даному підприємстві, обчислювану у вигляді різниці між виторгом від реалізації товарів і послуг і сумою на сировину, матеріали, напівфабрикати, отримані від інших виробників.

ПДВ – це непрямий податок, який стягується до бюджету у вигляді надбавки до ціни товару, який сплачується споживачами.

ПДВ – найбільш значний за обсягом з усіх податків, які нараховуються в Державний бюджет. Так, він становить 46% від загальних доходів держбюджету за 2011 рік – це найбільше за обсягом джерело доходів держави.

В Україні ПДВ був введений в дію 1 січня 1992 року Законом «Про податок на добавлену вартість» від 20.12.1991. Закон діяв лише до червня 1993 року – і був замінений декретом КМУ «Про податок на добавлену вартість» від 26 грудня 1992 року. До прийняття Податкового Кодексу діяв наступник цього декрету – Закон України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 року. Податковий Кодекс діє з 1 січня 2011 року, податку на додану вартість в ньому присвячено розділ 5.

Переваги ПДВ:

- широка база оподаткування ПДВ сприяє вагомому зростанню доходів держави від податків на споживання.

- вилучення податку на всіх етапах руху товарів сприяє рівномірному розподілу податкового тягаря між усіма суб'єктами підприємницької діяльності (нейтральність).

- єдині ставки полегшують як обчислення податку безпосередньо для платників, так і контроль державних податкових органів за дотримання платіжної дисципліни.

- встановлення нульових ставок на експортні товари створює позитивні передумови для збільшення його обсягу та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів на світовому ринку.

- виділення податку на додану вартість окремим рядком у банківських та інших розрахункових документах ускладнює спроби ухилення від його сплати, а також підвищує ефективність контролю з боку податкових органів

Недоліки ПДВ:

- як податок на кінцеве споживання, лягає тягарем на населення і бюджетну сферу;

- має масовий регресивний характер, передусім щодо малозабезпечених верств населення;

- скорочує обсяг споживання;

- застосування ПДВ стимулює як інфляційні процеси в цілому, так і негативно впливає на високотехнологічні і наукоємкі виробництва;

- складність розрахунку;

- подвійне оподаткування підакцізних товарів





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 2123 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...