Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Підприємство як суб’єкт господарювання



План

1. Поняття, головні ознаки та особливості функціонування підприємства.

2. Торговельне підприємство як суб’єкт ринкових відносин.

3. Сутність і зміст економічної роботи в торговельному підприємстві.

Література:

Л [1.c.5-15], [6.c.3-10, 24-37], [9.c.10-21, 28-37].

Лд [3.c.7-25].

1. Поняття, головні ознаки та особливості функціонування підприємства

Суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Суб'єктами господарювання є: господарські організації — юридичні особи, які здійснюють госпо­дарську діяльність та зареєстровані в установленому законом по­рядку; громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійсню­ють господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці; філії, представництва, інші відокремлені підрозділи господарських організацій (структурні одиниці), утворені ними для здійснення гос­подарської діяльності.

Згідно з Господарським кодексом України підприємство —самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних і особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної та іншої господарської діяльності (схема 1.)

Підприємства, якщо законом не встановлено іншого, діють на підставі статуту і можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом і не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Питання про сутність і зміст поняття «підприємство» варто розглядати з різних сторін:

а) організаційно-економічної. Щоб почати свою справу, або виробництво товарів, їх транспортування, реалізацію та інше, підприємець повинен:

- по-перше, мати у своєму розпорядженні певні ресурси (матеріальні, фінансові, трудові);

- по-друге, ці ресурси повинні бути відповідним чином об'єднані і приведені в рух для виконання поставленої мети.

       
 
 
   


МЕТА

       
   


МЕТА

 
 


Схема 1. Поняття підприємства

Отже, з організаційно-економічної точки зору підприємство являє собою сукупність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, належним чином організованих для виробничої, комерційної діяльності підприємства, виконання інших робіт з метою задоволення потреб ринку та одержання прибутку. Іншими словами, підприємство - це господарюючий суб'єкт, метою і завданнями якого є підприємницька діяльність;

б) правової. Важливим моментом є питання про право підприємства приймати рішення за усіма видами та результатами своєї діяльності, нести відповідальність за свої дії. З цієї (правової) точки зору підприємство виступає як самостійний суб'єкт ринку, що господарює. У противному випадку це буде вже не підприємство, а господарська одиниця. При цьому треба зазначити, що самостійність підприємства може бути двоякою: повно економічна та оперативно – господарська.

           
 
Самостійна діяльність
 
   
     
 





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...