Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка до огляду місця події



Для успішного проведення такої складної і разом з тим важливої слідчої дії, якою є огляд місця події, пот­рібні певні передумови і підготовча робота.

Слідчий повинен мати ґрунтовні знання і досвід з сво­го фаху і завжди бути психологічно готовим негайно ви­їхати для огляду місця тієї чи іншої події, коли в цьому виникне потреба. При цьому найкраще, щоб огляд про­вадив саме той слідчий, який буде вести і все дальше розслідування в цій справі.

Для успішного проведення оглядів місця події слід­чий повинен у міру потреби в межах своєї слідчої діяльності роз'яснювати, що громадяни і місцеві організації мають право негайно інформувати прокуратуру або мі­ліцію про виявлені злочини і вживати заходи для забез­печення збереження в незмінному вигляді обстановки на місці події до прибуття представника цих органів. По­терпілим необхідно надати медичну допомогу, якщо вони цього потребують. Важливо, щоб слідчий мав завжди в повному порядку і цілковитій готовності набір науково-технічних засобів (уніфікований чемодан), який йому завжди потрібний для проведення огляду.

У процесі огляду слідчому буває необхідна допомога різних спеціалістів, вибір яких визначається особливо­стями конкретного випадку. Це може бути судовий медик, інженер, кваліфікований працівник пожежної охорони, криміналіст, товарознавець тощо. Ці спеціалісти беруть участь у проведенні огляду, допомагають слідчому своїми спеціальними знаннями і навиками у виявленні, закріп­ленні та вилученні доказів, звертають його увагу на об­ставини, пов'язані з виявленням та закріпленням доказів, а також дають пояснення з приводу спеціальних питань, які виникають при проведенні слідчої дії (ст. 128 ' КПК України). Тому слідчий повинен підтримувати зв'язок з цими спеціалістами, щоб у разі потреби мати змогу швидко запросити їх до участі в огляді.

Він підтримує також постійний контакт з працівниками міліції, які відповідно до закону повинні надавати йому допомогу в проведенні огляду.

Крім зазначеної вище загально-організційної роботи, слідчий провадить підготовчі заходи до кожного конкрет­ного огляду, як перед від'їздом на місце події, так і на місці, перед його оглядом.

Одержавши відомості про подію, яка потребує виїзду на місце для проведення огляду, слідчий уточнює в заявника всі необхідні дані, а потім при можливості подає на місце події необхідні розпорядження телефоном чи оперативним шляхом. Це можуть бути вказівки про заходи для охорони місця події, для забезпечення при­сутності до його прибуття свідків чи інших осіб, які дадуть необхідну інформацію, тощо. Далі слідчий пові­домляє про подію прокурора, зв'язується, якщо цього ще не було зроблено, з потрібними йому працівниками міліції для координації роботи та запрошує в разі потре­би на місце події інших осіб, зокрема спеціалістів у пев­них галузях. Після цього, з'ясувавши питання щодо транспорту для свого виїзду, він бере з собою всю необхідну техніку(уніфікований чемодан) і виїжджає на місце огляду.

Прибувши на місце події, слідчий негайно вживає заходів для надання необхідної медичної допомоги по­терпілим, якщо такі є. Коли потерпілий перебуває в тяж­кому, загрозливому для його життя, стані, для успішнос­ті розслідування доцільно одержати від нього відомості про подію. Робити це можна тільки з дозволу лікаря, щоб не створити бесідою додаткової небезпеки для жит­тя потерпілого. Іноді місце події знаходиться на проїжд­жій частині дороги. В такому випадку потрібно дати вказівку про організацію об'їзду транспорту і встанов­лення відповідних попереджувальних знаків.

Далі слідчий попередньо ознайомлюється з місцем, де вчинено чи виявлено злочин, або найважливішими його вузлами для того, щоб ясніше орієнтуватися в характері події, визначити територію і послідовність огляду. Визна­чаючи межі території, що підлягає огляду, слідчий не повинен обмежувати її лише ділянкою, де безпосередньо виявлено злочин. Зазначені межі треба розширити, бо цінні для розлідування дані, як, наприклад, залишені злочинцем ті чи інші предмети, часом можуть бути знайде­ні не тільки на цій ділянці, а й на підступах до неї.

Послідовність проведення огляду слідчий звичайно визначає залежно від конкретних обставин. У криміна­лістичній літературі рекомендуються два прийоми послі­довності огляду від периферії місця події до його цент­ру або навпаки, від центру до периферії. При цьому під центром умовно розуміється основний предмет на най­важливішому (вузловому) місці: потерпіла аварію авто­машина в справі про автотранспортну подію, зламаний сейф при викраденні грошей, трупу справі про вбивство тощо.

Коли справа про вбивство, слідчий і супроводжуючі його особи оглядають спочатку труп, потім кімнату, де він лежить, далі — інші приміщення цієї квартири, по­тім подвір'я, де розташований будинок з квартирою, і на­решті, квартал з садибою та прилеглі до нього вулиці — це приклад огляду від центру до периферії. Протилежною буде послідовність огляду від периферії до центру.

Але бувають випадки, коли центр чи периферію місця події визначити неможливо. Тому слідчому доводиться обирати лінійну чи вузлову послідовність огляду. При лінійній послідовності він оглядає місце події по прямих від краю до краю, нічого не пропускаючи. Вузловий ог­ляд, який доцільно застосовувати, коли його об'єктом є приміщення чи невелика ділянка, полягає в послідовно­му обслідуванні одного вузла за іншим, наприклад, вхо­ду до квартири, де була крадіжка, прихожої, основного приміщення, зламаних замків тощо.

Коли огляд провадиться в окремій кімнаті, слідчий теж установлює послідовність її огляду, наприклад, спо­чатку в кільцевому порядку вздовж стін, а потім все­редині.

Під час попереднього ознайомлення з місцем огляду слідчий намічає основні риси майбутнього плану огляду місця події, який він складає після консультації (якщо в цьому є потреба) з присутніми спеціалістами, праців­никами міліції, прокурором. Цей план повинен забезпе­чити:

а) детальність огляду всього, що є на місці;

б) пра­вильну послідовність, з тим щоб переходити від одного предмета до іншого лише після повного огляду першого;

в) фіксацію особливої уваги на так званих негативних обставинах і предметах, щодо яких є передбачення, що вони принесені на місце події злочинцем, або на них за­лишились сліди знарядь і засобів, які в нього були.

Під час огляду слідчий вживає необхідних заходів для охорони місця події, до збереження слідів на ньому тощо. Він видаляє з місця сторонніх осіб, а потім з'ясо­вує, чи є очевидці події, хто першим прибув на місце, чи не змінено його обстановку і якщо зміни сталися, то які саме. З'ясовуючи зазначені обставини, слідчий робить собі замітки про те, кого потрібно буде потім допитати як свідків.

Крім того, слідчий запрошує понятих (якщо він не привіз їх з собою), з'ясовує, чи не потрібна присутність при огляді ще когось з спеціалістів, крім тих, які вже є. На закінчення підготовчих дій слідчий збирає всіх осіб, які братимуть разом з ним участь в огляді, і корот­ко їх інструктує, інформуючи про подію, про завдання огляду та роль при цьому кожного з них. Він також роз'яснює, що їм не можна відлучатися без його дозволу, треба бути уважними, ні до чого не торкатися без його вказівок і про все, що заслуговує на увагу, сповіщати його. Всі присутні попереджаються про те, що на місці події не можна кидати будь-які предмети, зокрема недо­курки, оскільки вони помилково можуть бути прийняті за предмети, залишені злочинцем.

Після цього слідчий приступає до проведення огляду.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 438 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...