Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Встановлення факту зміни документів



Підроблені бланки документів частіше всього виготовляються з допомогою малювання або друкування з кліше. Кліше одержують шляхом набору типографського шрифту, фотоцинкографічним способом, гравіюванням від руки й інших способів. Кожному з цих способів властиві специфічні ознаки.

Бланки, підроблені шляхом малювання, відрізняються нерівномірною товщиною штрихів, неоднаковими по розміру і конфігурації однойменних літер, нестандартним малюнком, наявністю у тексті граматичних помилок і логічних протиріч, слідів олівцевого підготування і копіювання через копіювальний папір.

Для кліше, гравірованого вручну, характерні нестандартний шрифт, зломи в овальних елементах знаків, хвилястість рядка, дзеркальне зображення знаків і т.п.

Для кліше, виготовленого фотоцинкографічним способом, властиві: стовщення шару фарби по краях штрихів і вдавленість штрихів літер, зміна розмірів відбитка від оригіналу через порушення масштабів зйомки, недостатня чіткість дрібних штрихів і деталей, нерівні краї і розриви в штрихах, утворення округлостей кутів в результаті травлення кислотою.

Встановлення факту зміни початкового змісту документів припускає наявність ознак підчищання, травлення або змивання колишніх записів.

П і д ч и с т к а являє собою механічне усунення штрихів з метою зміни його початкового змісту. Ознаками її є: порушення структури верхнього шару паперу, в результаті чого він стає більш шорсткий і тонкий, що виявляється при розгляді документа на просвіт. При підчищенні нерідко ушкоджуються штрихи захисної сітки і письмових знаків, що знаходяться поруч. В той же час залишається рельєф знищеного тексту, що виявляється у вигляді втиснень з лицьової, і опуклостей із зворотної сторони листа. Знову написані літери, цифри мають нерівні краї штрихів, що утворюються через особливості шорсткуватого паперу. Іноді виявляються залишки штрихів початкового тексту у виді часток барвної речовини, що не відносяться до наявних написів. Сліди механічного пливу часом маскуються пресуванням, внаслідок чого можуть утворитися характерні траси від предметів, що застосовувались для полірування.

В и т р а в л е н н я - навмисне усунення записів або їх частини шляхом знебарвлення фарби хімічними реактивами (кислоти, лугу, окислювача). Ознаки витравлення є в порушенні проклейки паперу, матовості або зміні кольору паперу в місцях травлення. Папір у цих місцях нерідко набуває жовтуватого відтінку; утворюються тріщини, спостерігається знебарвлення або зміна записів, виконаних на ділянці, що була під впливом речовини травлення.

Ознаки витравлення виявляються за допомогою лупи, мікроскопу, досліджень в ультрафіолетових проміннях, контрастуючої фотозйомки, зйомки видимої і інфракрасної люмінесценції і т.д.

З м и в а н н я - це усунення штрихів з поверхні документа за допомогою різних розчинників. Багато ознак, що характерні для витравлення, виявляються і при змиванні. Вони, як правило, виявляються за допомогою засобів, рекомендованих для виявлення витравлення.

Д о п и с к а полягає в зміні початкового змісту документа шляхом внесення на вільні місця нових літер, цифр, слів і їхніх сполучень.

Ознаки дописки: розходження в кольорі і відтінках штрихів, початкових і нових записів, розміщення окремих записів у тексті, у ширині штрихів і відпрацьованості почерку, яким виконані записи що зіставляються; стиснуті або збільшені проміжки між літерами, словами, рядками; наявність домішок в одних штрихах відсутність їх в інших і ін.

Іноді дописку можна виявити за допомогою виявлення логічних протиріч при вивченні змісту документа.

Дописка може бути встановлена шляхом огляду документа за допомогою лупи або мікроскопа в розсіяному або косопадаючому освітленні.

З а м і н а ф о т о г р а ф і ч н и х к а р т о к у більшості випадків робиться в документах, що засвідчують особистість, цінних паперах і т.п.

Найбільше поширеними прийомами є:

- повна заміна фотографії;

- монтаж фотознімку (на документі залишає частина попереднього знімку з наявним на ньому відбитком преси, а до неї підклеюють фотографію іншої особи;

- нанесення на підкладку старої фотокартки частини емульсійного шару іншого фотознімку;

- заміна частини фотознімку і інші;

З а м і н а л и с т і в зустрічається в трудових книжках, паспортах і інших документах, що складаються із декількох листів. На заміну листів у документах вказують: розходження у відтінку і якості паперу різних листів одного документу; розбіжність нумерації сторінок; розбіжність серії і номера листів документу, розмірів і конфігурації країв листів; різниця в типографському тексті заміненого листа з іншими.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...