Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Запам'ятовувальні пристрої



Цифрові логічні автомати з адресною вибіркою. Запам'ятовувальні пристрої. Цифровими логічними автоматами з адресною вибіркою називаються цифрові пристрої, у яких кожний набір логічних значень на входах містить адресу, що дозволяє з безлічі інформаційних осередків пристрою звернутися й працювати з тієї або інший з них. До логічних автоматів з адресною вибіркою ставляться оперативні й постійні запам'ятовувальні пристрої.

Оперативні запам'ятовувальні пристрої (ОЗУ - RAM, random access memory) являють собою пристрою, уміст інформаційних осередків яких при звертанні до них можна змінювати, тобто зчитувати, одночасно стираючи, і записувати. Як елементи для зберігання інформації в ОЗУ використовуються тригери або електричні ємності переходів транзисторів з великий постійної часу розрядки.

В останньому випадку ОЗП називається динамічним, тому що потрібне періодичне відновлення його електричного стану. Для динамічних ОЗУ в порівнянні з ОЗУ на основі тригерів, називаних статичними, характерні менше споживання енергії й збереження інформації при короткочасному відключенні живлення, але збільшений набір апаратних засобів.

Типова організація інтегральних схем ОЗУ 4096 х 1, тобто 4096 запам'ятовувальних осередків по одному розряді в кожної, 16384x1, 1024x4, 1024x8 і ін. Постійні запам'ятовувальні пристрої (ПЗП - ROM, read only memory) являють собою два набори паралельних шин, ортогональних один одному. У місцях перетинання шини з'єднуються між собою перемичками у вигляді напівпровідникових діодів або провідників.

Цілеспрямовані виключення частини перемичок плавкою провідників, електричним пробоєм діодів або в процесі виробництва за допомогою відповідних масок означає програмування, тобто запис інформації в ПЗП. За цією ознакою розрізняють ПЗП масочные й програмувальні користувачем. Масочные ПЗП використовуються для запису постійної інформації загального користування, наприклад математичних таблиць, символів, програм стандартних математичних перетворень і ін. У ПЗП, програмувальних користувачем, можливий однократний самостійний запис інформації.

Існують також ПЗП, що допускають кількаразове, хоча обмежене число раз (до десятків разів), зміна інформації. Стирання інформації в них здійснюється ультрафіолетовим опроміненням. Напруга на виході розряду номер розряду, буде мати позитивне (близьке до нуля) значення, якщо всі діоди, підключені до відповідної шини, виключені (хоча б один діод включений) позитивним (близьким до нуля) напругою на виходах дешифратора.

За допомогою ПЗП можна реалізувати різні логічні функції, тобто таблиці істинності, і в такий спосіб замінити комбінаційні логічні пристрої з більшим числом логічних елементів. На цьому принципі заснована робота програмувальних логічних матриць (ПЛМ). Типова організація інтегральних схем ПЗП, програмувальних користувачем, 32x8, тобто 32 запам'ятовувальні осередки по 8 розрядів у кожної, 256x4, 516x4, 1024x8 і ін.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...