Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Блокінг-генератори



Блокінг-генератори називаються генератори прямокутних імпульсів, в яких позитивно обернений зв’язок проходить через трансформатор чи другий пасивний елемент. Як і мультивібратори, блокінг-генератори можуть робити як і в чекаючому, так і в автокосливальному режимі. Звичайно блокінг-генератори використовують для одержання коротких (десятки, сотні наносекунд чи одиниці мікросекунд) і потужних прямокутних імпульсів.

мал. 2. Блокінг-генератори.

а – чекаючий на мікросхемі 119ГФ1;

б – чекаючий на потужнім польовому транзисторі;

в – автоколивальний на оптроні.

Елементи транзисторного блокінг-генератора входять в склад мікросхеми 119ГФ1 (мал. 2,а), де тривалість імпульса визначається постійною часу R1C4 і параметрами імпульсного трансформатора. Інтервал між імпульсами запуску повинен бути набагато більший, ніж тривалість імпульса. На мал. 2,б показана схема чекаючого блокінг-генератора на потужнім ПТ КП901. Дякуючи малому вихідному опору потужного ПТ (порядку 0, 7... 1 Ом) в схемі досягається висока крутість фронтів (передній фронт –1,6 нс, спад – 11 нс.). При даних, приведених в схемі, тривалість імпульса –60 нс., амплітуда – 25... 30 В. Крім імпульсного трансформатора елементом розв’язки, через який здійснюється позитивно обернений зв’язок, може бути і оптрон. Схема блокінг-генератора на оптроні приведена на мал. 2,в.

Для одержання прямокутних імпульсів з крутими фронтами застосовують релаксаційні генератори, які можуть працювати в автоколивальному, чекаючому і синхронному режимах. За фізичними принципами генерації бувають мультивібратори і блокінг-генератори.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 415 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...