Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Біржі та їх функціонування



Одним із найважливіших елементів інфраструктури ринку є біржі.

Термін "біржа" в перекладі з латинської мови означає "шкіряний гаманець". Біржі виникли як місця, де комерсанти здійснюють торговельні операції Викладач: Давайте пригадаємо із історії: коли виникли біржі, час реєстрації першої біржі.

Студент 9:

Відповідь: Біржі беруть початок від купецьких сходок в італійських містах 13 14 ст., а пізніше в торговельних містах інших країн Західної Європи.

Перша біржа була зареєстрована в Антверпені у 1531 р., друга – у Лондоні в 1566 р. В світовій торгівлі 17 ст. велику роль відіграла Амстердамська біржа, де сформувались основні типи біржових операцій, відомих в сучасних капіталістичних країнах. Товарні біржі з розвитком капіталізму стали центром оптової торгівлі, де продаються і купуються масові однорідні товари за зразками і стандартами. Найбільші товарні біржі – Чикагська (США) і Ліверпульська (Англія). Фондові біржі зосереджують більшу частину купівлі і продажу акцій та облігацій підприємств і облігацій державних позик. На найбільшій у США Нью-Йоркській фондовій біржі, яка заснована у 1792 році умови угод негайно телеграфують в 472 великі міста США, Канади та інших країн. На фондовій біржі відбувається спекуляція цінними паперами, зв'язана з частим коливанням їхнього курсу. Великі фондові біржі, крім Нью-Йорка, є в Лондоні і Парижі.

У Росії перша біржа з'явилася у 1705 р. в Санкт-Петербурзі, а на території України 1796 р. в Одесі.

Пожвавлення біржової торгівлі відбулося у період непу. Кількість бірж у цей період перевищила 100. Проіснували вони до 1930р.

З переходом постсоціалістичних країн до ринку біржова торгівля відроджується.

Біржа — організаційно-правова форма оптової торгівлі масовими товарами за стандартами та зразками (товарна біржа) або систематичних операцій з купівлі-продажу цінних паперів (фондова біржа), валюти (валютна біржа), робочої сили (біржа праці), угод із фрахтування (фрахтова біржа).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 425 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...