Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кругооборот капіталу



У будь-якому процесі виробництва, незалежно від його суспільної форми, беруть участь матеріальні й особисті фактори виробництва.

Якщо розглядати їх поза конкретною соціальною формою, то вони виступають як звичайні засоби створення корисного продукту для задоволення природної мети виробництва. В цій якості фактори виробництва виступають як фонди підприємства.

В умовах розвинутого товарного виробництва фактори виробництва служать для створення і збільшення додаткової вартості, а значить набувають форми капіталу. Капітал в процесі виробництва здійснює свій кругооборот (рис. 2.2).

Кругооборот капіталу – це рух капіталу, в процесі якого капітал послідовно набуває трьох функціональних форм і проходить три стадії.

Перша і третя стадії – це стадії обігу, друга стадія є стадією виробництва.

На першій стадії капітал виступає у грошовій формі. Гроші авансуються на придбання необхідних засобів виробництва і робочої сили. Створюються умови для здійснення процесу виробництва. Грошовий капітал перетворюється на продуктивний.

На другій стадії відбувається процес виробництва, який полягає у споживанні поєднаних засобів виробництва і робочої сили. Капітал у продуктивній формі створює новий товар, його споживчу вартість і вартість, яка включає додаткову вартість. Тобто відбувається зміна продуктивної форми капіталу на товарну форму.

На третій стадії відбувається реалізація створеного товару. Товарний капітал перетворюється на грошовий. Власнику підприємства повертається авансована на виробництво сума разом з реалізованою додатковою вартістю у формі прибутку.

Умовою безперервного кругообороту є зміна однієї функціональної форми іншою. Необхідно,також, щоб капітал одночасно знаходився в усіх трьох формах: частина має перебувати в грошовій формі, частина – у продуктивній, частина – у товарній формі.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...