Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Економічна система суспільства



Ключові слова: економічна система, продуктивні сили суспільства, техніко-економічні відносини, суспільний поділ праці, технологічний спосіб виробництва, суспільний спосіб виробництва, виробничі відносини, закон адекватності.

Економічна система та її матеріальна основа

Економічна система – сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованої на виробництво, розподіл, обмін і споживання товарів та послуг, на регулювання економічної діяльності відповідно до мети суспільства.

Основними елементами економічної системи, її підсистемами є:

§ продуктивні сили,

§ техніко-економічні відносини,

§ виробничі відносини (відносини економічної власності),

§ господарський механізм.

Ці підсистеми забезпечують перетворення природи відповідно до потреб людей, створюють матеріальні і духовні блага, визначають зростання продуктивності праці. Кожна з підсистем в свою чергу є досить складною системою, яка складається з певних компонентів, розвивається у відповідності із законами, які притаманні як для всієї економічної системи, так і законами притаманними даній підсистемі.

Продуктивні сили складають матеріально-речову основу економічної системи.

Традиційними елементами структури продуктивних сил є засоби праці та предмети праці, які в єдності утворюють засоби виробництва; люди з їх здібностями до праці; сили природи, що використовуються людьми (вітер, сонце, вода, тощо). На межі ХІХ та ХХ століть до загальної структури продуктивних сил включається ще один елемент – форми і методи організації виробництва. З середини 50-х років ХХ століття, з початку розгортання НТР, продуктивні сили включають п’ятий, якісно новий елемент – науку. Шостий елемент – інформація – з’являється в середині 1970-х років.

Усі ці елементи постійно розвиваються, вдосконалюються.

Головною продуктивною силою є людина. Це зумовлено тим, що, по-перше, людина – творець усіх інших елементів продуктивних сил, по-друге, без праці людини вони не перетворюються на фактори виробництва; по-третє, потреби та інтереси людини – основна рушійна сила соціально-економічного прогресу суспільства.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...