Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про комплекси технологічного обладнання



Великі обсяги переміщуваних гірських порід викликають необхідність підбору технічних засобів механізації основних процесів, відповідних по продуктивності, розмірам та потужності один одному. Такий ланцюг взаємопов'язаних машин і механізмів, що забезпечують надійну і ефективну розробку і переміщення порід, називається комплексом кар'єрного устаткування.

При формуванні комплексів устаткування (вантажопотоків) виходять з принципів механізації відкритих гірських робіт, сформульованих акад. Н. В. Мельниковим.

1. Принцип потоковості. Засновані на цьому принципі технологічні схеми і комплекси устаткування вантажопотоків забезпечують безперервність переміщення гірської маси від забою до приймального пункту на поверхні. При цьому досягаються якнайповніша комплексна механізація всіх операцій у вантажопотоці, найбільше використання всіх механізмів в часі, кращі економічні показники і можливість повної автоматизації. Засновані на даному принципі комплекси потокової технології успішно застосовуються при розробці рихлих порід і включають роторні або ланцюгові багатоковшові екскаватори, стрічкові конвеєри, консольні відвалувачі, транспортно-відвальні мости.

Розробляються комплекси потокової технології для виїмки скельних порід, яка включає вантаження гірської маси в пересувні дробарки, а потім транспортування роздроблених гірських порід конвеєрами від забоїв до відвалів.

2. Принцип поєднання операцій. В цьому випадку операції по виїмці, транспортуванню і укладанню породи у відвал здійснюються однією машиною – екскаватором, при безтранспортних технологічних схемах – навантажувачем, скрепером або бульдозером.

3. Принцип незалежності операцій. У технологічних схемах, заснованих на цьому принципі, кожна операція виконується групою самостійних машин; наприклад, навантаження – екскаваторами, транспортування – автосамоскидами, відвалування – за допомогою бульдозерів. Технологічна схема складається з окремих ланок, кожне з яких пов'язане з суміжними ланками. Продуктивна і економічна робота забезпечується, якщо число, потужність і робочі розміри машин в сусідніх ланках відповідають один одному. Інакше простої і недостатня потужність устаткування в одній ланці знижують ефективність роботи всього комплексу.

Принцип незалежності операцій широко поширений, оскільки найбільш універсальний. На цьому принципі засновані циклічні технологічні схеми, за допомогою яких відпрацьовується більше 95 % всіх обсягів скельних порід і переважна частина рихлих порід на кар'єрах.

Поєднання цього принципу з принципом потокової привело до створення циклічно-потокових технологічних схем, вживаних при розробці міцних руд і скельних порід в глибоких кар'єрах.


Лекція 6.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...