Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та класифікація бюджетних програм



У сучасних реаліях економічних реформ, що охопили весь світ у результаті глобальної економічної кризи, для України залишається актуальним питання ефективного використання обмежених фінансових ресурсів для задоволення нагальних потреб країни. Одним з напрямів вирішення зазначеної ситуації є ефективне впровадження формування бюджету за програмами.

Формування бюджетів різних рівнів за програмами передбачає, що:

всі видатки бюджетів мають затверджуватися у вигляді програм.

кожна програма повинна мати свого виконавця (бажано, щоб кожна програма мала одного);

програма повинна мати кількісні виміри й цілі. Поняття «програма» є досить широким і має низку інтерпретацій.

У Бюджетному кодексі України визначено, що "бюджетна програма − систематизований перелік заходів, спрямованих на досягнення єдиної мети та завдань, виконання яких пропонує та здійснює розпорядник бюджетних коштів відповідно до покладених на нього функцій". Таке ж визначення цьому терміну дано в Концепції застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі. У Проекті “Реформа місцевих бюджетів в Україні” визначено: Бюджетна програма – це основний компонент програмно-цільового методу, оскільки головна увага бюджетного програмування зосереджена на програмах. Програма складається з тісно пов’язаних між собою дій, спрямованих на досягнення цілі чи низки довгострокових цілей та завдань. Підпрограма складається з набору відповідних дій, спрямованих на виконання завдань. Структуризація дій програми означає, що дані щодо видатків, пропозиції щодо фінансування та конкретні вимоги можна об’єднати у відносно небагато пунктів будь-якого бюджету та забезпечити міжпрограмне порівняння.

Отже бюджетна програма є формою реалізації програмно-цільового методу в бюджетному процесі, метою застосування якого є встановлення безпосереднього зв'язку між виділенням бюджетних коштів та результатами їх використання.

Застосування бюджетної програми переслідує ці ж цілі, що і програмно-цільовий метод загалом. Зокрема, бюджетна програма спрямована на:

чітке визначення цілей і завдань, на досягнення яких витрачаються бюджетні кошти;

встановлення джерел фінансування заходів, направлених на досягнення даних цілей, та термінів їх виконання;

забезпечення оцінки діяльності учасників бюджетного процесу щодо досягнення поставлених цілей та виконання завдань;

чітке розмежування відповідальності за використання бюджетних коштів.

Бюджетна програма є короткостроковою (вико­нується впродовж бюджетного року) і має оперативні цілі, а державна цільова – реалізується в один (до 5 років), два (від 5 до 10 років) або три етапи (понад 10 років) і має досягати стратегічних цілей.

Бюджетна програма має своїм джерелом тільки кошти бюджету одного рівня (інші джерела виключаються); державна ж цільова програма може залучати кошти не лише бюджетів різних рівнів, а й позабюджетних фондів, гранти, власні кошти, залучені кредити та інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

Для кожної бюджетної програми розробляється паспорт – документ, що визначає суму коштів, необхідних для її виконання, законодавчі підстави реалізації цієї програми, мету, завдання, напрями діяльності, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики, на підставі якого здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз виконання бюджетної програми.

У Бюджетному кодексі визначено, що: «видатки бюджету класифікуються за бюджетними програмами (програмна класифікація видатків); функціями, з виконанням яких пов'язані видатки (функціональна класифікація видатків); економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки (економічна класифікація видатків); ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація).

Відповідно до вимог частини третьої статті 38 Бюджетного кодексу України програмна класифікація видатків державного бюджету щорічно визначається у Законі "Про Державний бюджет України". Програмна класифікація використовується для: представлення проекту бюджету на розгляд Верховної Ради; представлення того, яка діяльність фінансується, та які завдання та цілі при цьому ставляться; проведення аналізу використання коштів та досягнутих результатів.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 760 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...