Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 10. 10.1.Металорізальні верстати, які застосовуються в хімічному машинобудуванні.



10.1.Металорізальні верстати, які застосовуються в хімічному машинобудуванні.

МРВ є основним типом обладнання машинобудівних заводів. Парк МРВ України приблизно 800000 верстатів. Усі верстати за технологічною ознакою розділяються на 9 груп:

1. Токарні;

2. Сверлильні та розточувальні верстати;

3. Верстати для абразивної обробки;

4. Шліфувальні;

5. Комбіновані (для електро фізичної та електро хімічної обробки);

6. Зубо та різьбо нарізні;

7. Фрезерні;

8. Стругальні, довбальні та протяжні;

9. Розрізні;

10. Різні.

Металорізальні верстати, які застосовуються в хімічному машинобудуванні.

МРВ є основним типом обладнання машинобудівних заводів. Парк МРВ України приблизно 800000 верстатів. Усі верстати за технологічною ознакою розділяються на 9 груп:

11. Токарні;

12. Сверлильні та розточувальні верстати;

13. Верстати для абразивної обробки;

14. Шліфувальні;

15. Комбіновані (для електро фізичної та електро хімічної обробки);

16. Зубо та різьбо нарізні;

17. Фрезерні;

18. Стругальні, довбальні та протяжні;

19. Розрізні;

20. Різні.

10.2.Класифікація верстатів за призначенням, за точністю, за універс-стю. Позначення моделей вер-ів.

21. Моделі верстатів позначаються 3-ма, 4-ма буквами та цифрами:

22. 1-ша – група верстата;

23. 2-га – тип верстата;

24. 3-тя та 4-та – головний експлуатаційний параметр.

25. Модернізацію верста позначають буквою між 1-шою та 2-гою цифрою, а модифікація буквою вкінці. Верстати с ЧПК мають літеру Ф з цифрою. Верстати точність яких відмінна від нормальної можуть бути позначеня П,В,А,С. Наприклад 16К20П: 1-токарна група, 6-тип токарно-гвинторізний, К-позначення модернізації, 20-висота центрів 200мм, П-підвищеної точності. 6Н12К – верстат фрезерувальний, копіювальний. 6Н12Ф3 – верстат вертикально-фрезерувальний з ЧПУ.

10.3.Класифікація систем числового програмного керування (ЧПК) та їх позначення.

Це універсальні верстати, які за наперед розробленою програмою(на дисках, магнітних стрічках, перфо - стрічках, перфо - картах) можуть виконувати обробку в автоматичному режимі. При цьому автоматично витрумається форма та розміри обробки, перемикання Nта S, вмикається та вимикається подача мастильно-охолоджувальної рідини, міняється інструмент, корегується положення інструмента та еквідистанти(проекція осі фрези).

Верстати с ЧПК дозволяють автоматизувати МСВ та ВСВ. Для позначення рівня автоматизації в позначених моделях ЧПК проставляють Ф1. Це верстати з попереднім набором координат та фіксацією положення робочого органа верстата (шпиндель, стіл). Ф2- це верстати з позиційно системою ЧПК, Ф3 – з контурними системами ЧПК, Ф4 – з універсальними системами ЧПК.

За способом зміни інструмента застосовують такі види інструмента з ЧПК:

1. Верстати з ручною зміною інструмента і програмування тільки формоутворень і швидкості подачі(як правило це вертикально-фрезерні верстати з ЧПК для контурної обробки кулачків).

2. Верстати з автоматичною заміною інструмента установленого в револьверних головках і програмуванням формоутворень, режимів різання і т.д. Якщо інструмент установлений в револьверних головках тов. позначення водиться буква Р-револьверна,а якщо в магазинах то М.

3. Верстат з автоматичною заміною інструмента, установленого в магазинах, повним програмуванням процесу обробки.

В Залежності від рівня автоматизації верстати з ЧПК можуть оснащуватися однією з 3-ох систем ЧПК:

П – позиційна система ЧПК призначена для переміщування робочого органа верстата з однієї точки в іншу без контролю, в траєкторії переміщення, застосовують на свердлильних та розточувальних верстатах.

Н – безперервна (контурна) призначена для обробки безперервних, профільних контурів, застосовуються в токарних та фрезерних верстатах.

У- - універсальна (контурно-позиційна, комбінована) система ЧПК, що об’єднує дві системи П і Н.

Різні системи ЧПК позначаються 4-ма знаками:

1-ший – тип системи ЧПК, буква (П,Н,У,);

2-га – цифра, що показує кількість координат, що управляються системою;

3-тя – цифра, кількість координат якої управляються системою;

4-та – цифра(1або 2), що означає тип приводу, 1-система з кроковим приводом, 2 – система з слідкуючим зі зворотнім зв’язком.

Системи ЧПК компонуються за агрегатним принципом і найбільш повні Н531,Н532,У521,У522,П522.

При розробці програм застосовують міжнародний код ISO-7 bit з записом програм або перфострічку, яка має 8 доріжок (7робочих і 1 контрольна). Рідше застосовують код БЦК-5 з 5 доріжками щириною 17 мм.

ТЕМА 11.Обробка на токарно-гвинторізних вер-х

11.1. Обробка на універс токарно-гвинторізних вер-х. В усіх токарних верстатах цієї групи головний рух різання (ГРР)- обертання заготовки тому вони призначені для обробки внутрішніх та зовнішніх поверхонь обертання, а також торців різної форми. На токарно-гвинторізних верстатах є передня бабка з шпинделем, а також співвісна задня бабка з конічним отвором з конусом Морзе для установки осьового інструмента. Супорт верстата має S-повздовжнє і поперечне та на нбому є 4-х позиційний різцетримач для установки різців. ГРР для всіх лезових інструментів в м/хв.

Види виконуваних робіт (рис. 11.2.):

- обробка зовнішніх поверхонь з повздовжньою подачею з прямими та відігнутими прохідними різцями (рис. 11.4., 1,2), а також підрізними різцями (рис. 11.4. 3,4) з ϕ=900,які одночасно оброблюють поверхню обертання і торець в ступінчатих валах.

- Підрізування довгих торців торцевим різцем з ϕ = 900 та ϕ1= 2- 100 або відігнутими прохідними різцями, де є проточування різних канавок та галтелей.

- Сверління отворів.

- Розточування отворів розточувальними різцями ϕ = 450 та ϕ=900.

- Відрізування відповідним відрізним торцем з прямою та скоченою відрізною головкою на токарно-гвинторізних верстатах різець може мати подачу в напрямі до шпинделя іноді до задньої бабки.

Обробку ведуть при правому, рідко лівому обертанні шпинделя. На токарно-гвинторізних верстатах також нарізають різьбу різцями, плашками, мітчиками, різьбонарізними головками.

Обробка конічних поверхонь. (рис. 11.3.)

а) обробка коротких (до 50-70мм) точних корпусів з широким різцем з невеличкою поперечною подачею;

б) обробка точних коротких конусів шляхом повороту супорта з ручною подачею;

в) обробка довгих неточних пологих α до 100 конусів шляхом зміщення заднього центра в поперечному напрямі на величину h, , де l- відстань між центрами. Спостерігається підвищений знос поверхні;

г) обробка за копірною лінійкою(синусна лінійка). Застосовується для пологих конусів. Ролик до копіра може притискатися вантажем, пружинкою, силою різання.

В МВ та ВСВ застосовуються спеціальні верстати в яких разом з центрами повертається відносно направляючих верстата (як у шліфувальних). Останнім часом конічні поверхні найчастіше обробляють на верстатах з ЧПК.

Обробка фасонних поверхонь.рис.11.5.

Не довгі фасонні поверхні (до 50-70 мм), оброблюються фасонними різцями з малою поперечною подачею (до 0.005 мм/об.). Застосовують круглі та призматичні фасонні різці. Круглі працюють тільки з радіальною подачею, а призматичні як з радіально так і з тангенціальною подачею.

Обробка за копіром, найчястіше фасонні поверхні оброблюються на верстатах з ЧПК.

Установка та кріплення заготовок. рис. 11.6.

Найчастіше заготовки встановлюються консольно в 3-х кулачкових самоцентруючих патронах. Рідко застосовується для не круглих заготовок установку в 4-х кулачковому патроні з окремим або індивідуальним приводом кулачків, а також на планшайбах.

У токарно-гвинторізних верстатах передній центр завжди обертається, а задній може бути не рухомим або рухомим. Для передачі крутного момента від шпинделя до заготовки застосовується повідковий патрон 6 палець якого 4 обертає хомутик 7, який намертво закріплений на заготовці.

При обробці довгих валів та труб їх кріплять в 3-х кулачкових патронах, а вільний кінець підтримують за допомогою рухомих або нерухомих, відкритих або закртих люнетів. При обробці заготовок з точними отворами їх установлюють на жорстких розтискних, цангових або пружинник чи діафрагмових оправах.

Різці установлюються в 4-х позиційному різцетримачі, який має точний поворот на 900, а також поворот на будь-який кут.

При точінні розрізняють такі види обробки:

1) Чернове точіння, забезпечує 11-12 квалітет точності і Ra= 40-20 мкм.

2) Напівчистове 10-11 квалітет, Ra=10-20мкм.

3) Чистове 8-9 квалітет, Ra= 1.2-0.32 мкм.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 380 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...