Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Облік доходів та витрат банку



Класифікація доходів і витрат банку та відображення класифікаційних груп у Плані рахунків бухгалтерського обліку банків

Метою діяльності банку, як і кожного суб’єкта господарювання, є отримання прибутку. Ідеться про позитивний результат діяль­ності банку як перевищення зароблених доходів над понесеними витратами. Отже, економічний результат діяльності банку (прибуток чи збиток) визначається різницею між доходами та витратами за період з 1 січня до 31 грудня поточного року. Доходи та витрати — це складники економічного результату. Природно, розвиваючи діяльність, банк прагне володіти активами, здатними приносити дохід, проте уникнути витрат неможливо. Передусім це — необхідна умова формування ресурсної бази, утримання банку, розрахунків із працівниками, здійснення банківських операцій, які в майбутньому зумовлять отримання доходу.

Доходи — це збільшення економічних вигод, яке являє собою збільшення активів або зменшення зобов’язань, що обумовлює зростання власного капіталу (без урахування зростання капіталу за рахунок внесків акціонерів).

Відповідно, витрати — це зменшення економічних вигод, яке відбувається у вигляді вибуття активів чи збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу (за винятком скорочення капіталу внаслідок його вилучення чи розподілу власниками).

Для відображення в системі рахунків сум доходів (витрат) необхідно пересвідчитись у додержанні таких умов:

3 заборгованість за активами та зобов’язаннями банку є реаль­ною;

3 фінансовий результат операції, пов’язаної з наданням (отри­манням) послуг, можна достовірно оцінити.

Кожний вид доходу і витрат відображається в системі рахунків окремо. Усі доходи (витрати) розглядаються з позиції напрямів діяльності банку, за якими вони отримані чи понесені.

Іншими словами, доходи і витрати виникають за операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю банку.

За операційною діяльністю виникають такі доходи і витрати: процентні; комісійні; прибутки (збитки) від торговельних операцій; дохід у вигляді дивідендів; витрати на формування спеціальних резервів банку; доходи від повернення раніше списаних активів; інші операційні доходи і витрати; загальні адміністративні витрати; податок на прибуток; непередбачені доходи і витрати.

За результатом інвестиційної діяльності банк визнає:

3 доходи (витрати) за операціями з реалізації (придбання) інвестиційних цінних паперів;

3 доходи (витрати) за операціями зі збільшення (зменшення) інвестицій у дочірні установи;

3 доходи (витрати) від реалізації (придбання) основних засобів та нематеріальних активів.

За результатами операцій, пов’язаних із фінансовою діяльністю, банк визнає:

3 доходи (витрати) за операціями з цінними паперами власного боргу;

3 доходи (витрати) за субординованим боргом;

3 дивіденди, сплачені протягом звітного періоду;

3 доходи за результатами випуску інструментів власного капіталу.

Найбільшу питому вагу в обсягах доходів (витрат) банку мають процентні доходи (витрати), отримані (сплачені) банком за використання грошових коштів, їх еквівалентів, сум, що заборговані (залучені банком). Суми процентних доходів (витрат) обчислюються пропорційно часу і сумі активу або зобов’язання виходячи з бази нарахування.

У банківській практиці за базу нарахування може вибиратися один із трьох варіантів, кожен з яких ґрунтується на кількості днів, що беруться до розрахунку, а саме:

¾ ураховується фактична кількість днів у місяці нарахування та в році нарахування — варіант факт/факт;

¾ ураховується фактична кількість днів у місяці нарахування, але в році умовно — 360 днів — варіант факт/360;

¾ умовно до розрахунку в місяці нарахування беруть 30,
у році — 360 днів — варіант 30/360.

Комісійні доходи і витрати виникають за наданими (отриманими) послугами. Як правило, комісії є фіксованими. Їх також можна обчислювати пропорційно сумі активу або зобов’язання. Як бачимо, часові терміни, як за процентними доходами (витратами), не враховуються. До комісійних доходів (витрат) належить плата: за розрахунково-касове обслуговування; за здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти; за опера­ціями з цінними паперами від імені третіх осіб; за надання гарантій, зобов’язань з кредитування.

Інші види доходів (витрат) відповідають економічному змісту розділу, за яким вони обліковуються. Так, прибутки (доходи) і збитки (витрати) від торговельних операцій характеризують результат від операцій з купівлі (продажу) різних фінансових інструментів і обліковуються за такими рахунками розділу 62 «Результати від торговельних операцій»:

6203 АП «Результат від торговельних операцій з цінними паперами в торговому портфелі банку»;

6204 АП «Результат від торгівлі іноземною валютою та бан­ківськими металами»;

6209 АП «Результат від торговельних операцій з іншими фінансовими інструментами».

Витрати на формування спеціальних резервів банку (р. 77) пов’язані з процедурою створення резервів під можливі втрати банків у разі здійснення активних операцій у зв’язку зі зменшенням корисності активів та списання безнадійних активів з балансу банку.

Навпаки, доходи від повернення раніше списаних активів пов’язані з отриманням коштів, що надійшли в рахунок погашення заборгованості, яка попередньо вже була визнана банком безнадійною щодо отримання.

Інші операційні доходи і витрати (р. 63, 73) зумовлені операціями, які не пов’язані ані з інвестиційною, ані з фінансовою діяль­ністю.

До них зокрема належать:

ü доходи (витрати) від оперативного лізингу;

ü витрати на аудит;

ü витрати на інкасацію;

ü неустойки (штрафи, пені), що отримані (сплачені) за банківськими операціями.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 930 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...