Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, які впливають на стан платіжного балансу



Платіжний баланс прямо і зворотно пов'язаний з процесом відтво­рення.

З одного боку, він формується під безпосереднім впливом проце­су відтворення, з іншого, — впливає на останній через курсові співвідношення валют, золотовалютні резерви, валютний стан, зовнішню за­боргованість.

На стан платіжного балансу впливають такі фактори.

Нерівномірність економічного і політичного розвитку країн, міжнародна конкуренція.

Так, за період після Другої світової війни і до 60-х років торго­вельні баланси більшості країн Західної Європи і Японії були, як правило, пасивними. Водночас перетворення СІЛА за цей період у міжнародного інвестора і кредитора привело до того, що їхній торго­вельний баланс мав величезне активне сальдо.

Загострення суперечностей між трьома центрами суперництва (СІЛА, Західною Європою — ЄЕС і Японією) і падіння частки США у світовому промисловому виробництві призвели у 70-х роках до хро­нічного дефіциту платіжного балансу Сполучених Штатів. І навпа­ки, в міру посилення західноєвропейського і японського центрів їхні платіжні баланси, особливо ФРН і Японії, у 70-ті і 80-ті роки, як правило, мали значне позитивне сальдо.

На сьогодні ситуація знову змінилася з урахуванням фінансової кризи в країнах Південно-Східної Азії і Японії.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...