Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кратність резервування



Співвідношення між кількістю резервних і основних елементів називають кратністю резервування:

k= (n - r) / r, (1)

де n – кількість однотипних елементів; r – кількість необхідних для функціонування системи працюючих елементів.

Зменшення k може бути цілим, якщо r= 1, та дробовим, якщо r> 1. В останньому випадку, яким би не вийшов дріб, скорочувати його не можна. Якщо, наприклад, k= 4/2, то це означає, що застосовано резервування з дробовою кратністю, причому для нормальної роботи об’єкта потрібно не менш як два елементи, а резервних – дорівнює чотири. Якщо скоротити цей дріб і записати, що k = 2, то це означатиме, що реалізовано резервування з цілою кратністю. Причому резервних елементи – два, а загальна кількість елементів з’єднання – три. Очевидно, що скорочення дробу змінило сутність резервування.

Структурне резервування пов’язане з додатковими витратами на резервні елементи. Вони мають окупатися за рахунок збільшення надійності об’єкта і зниження на його технічне обслуговування.

Найпростіші показники ефективності резервування такі:

Втр.с/Т; Вр.ср.с/Р; BQ=Q/Qp.с, (2)

де Вт – коефіцієнт підвищення середнього напрацювання до відмови резервованої системи Т р.с порівняно з напрацюванням нерезервованої Т; Вр, BQ – відповідно коефіцієнти підвищення ймовірності безвідмовної роботи Р і зменшення ймовірності відмови Q.

Резервування буде ефективним за умови, що Вт і Вр будуть більшими, а BQ – меншим за одиницю.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 742 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...