Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Вимірювання параметрів рідких та газоподібних речовин широко застосовують у різних галузях народного господарства



Вимірювання параметрів рідких та газоподібних речовин широко застосовують у різних галузях народного господарства, зокрема, в нафтодобувній промисловості, в нафтопереробних та нафтогазотранспортних системах, харчовій промисловості.

Головними параметрами руху потоків рідин та газоподібних речо­вин є такі витрати, як кількість речовини, що протікає через переріз трубопроводу за одиницю часу, та загальна кількість перенесеної речовини (повні витрати).

Розрізняють такі види витрат: об'ємні витрати Qv=V/t (тут V -об'єм, t - час) та масові витрати QM=M/t, де М - маса речовини. Співвідношення між масовими та об'ємними витратами визначається залежністю Qm=ρQv, де ρ - густина речовини. Одиницями об'ємних витрат можуть бути м3/с, м3/год, л/с, а масовими - кг/с, кг/год тощо. Вимірювання витрат становлять понад 15 % від усіх промислових вимі­рювань. Похибки вимірювань витрат в промислових умовах становлять 1...2 %, хоча в окремих галузях спостерігається тенденція її зменшення до рівня 0,2...0, 5%.

Прилади для вимірювань називаються витратомірами, а для вимі­рювання кількості речовини - лічильниками кількості або коротко лічильниками.

Існує велике різноманіття методів вимірювань та конструктивних різновидів витратомірів і лічильників. Найпоширенішими є витратоміри змінного перепаду тисків з звуженими пристроями, сталого перепаду тиску з перетворенням витрат в силу або переміщення, тахометричні, теплові, індукційні витратоміри.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...