Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Складальних креслень



Креслення деталей залежно від призначення й способу виконання зображень підрозділяються на ескізи й властиво креслення деталей.

Ескізами називають креслення деталей, виконувані без креслярських інструментів (від руки) без певного масштабу, але по можливості з дотриманням пропорційності між розмірами елементів деталі, установлюваної оком.

Ескізи призначені для разового використання у виробництві і широко застосовуються в проектній роботі для розробки нових конструкцій виробів, пристосувань, інструментів і т.п.

Креслення деталі є основним конструкторським документом і призначений для безпосереднього виготовлення по ньому деталей на виробництві й контролю. Креслення деталей на відміну від ескізів виконуються креслярськими інструментами, на креслярському папері одного зі стандартних форматів, у масштабі за ДСТ 2.302-68.

Таким чином, по составі й змісту зображень, обсягу технічної інформації ескізи й креслення деталей рівноцінні.

13.1 Послідовність виконання ескізів

Роботу з виконання ескізів деталей з натури можна розділити на наступні основні етапи.

Перший етап – ознайомлення із призначенням і формою деталі, для того щоб визначити:

а) найменування й конструктивне призначення деталі;

б) спосіб виготовлення деталі й види обробки її поверхонь;

в) робоче положення деталі у виробі або в основній стадії обробки;

г) з якого матеріалу виготовлена деталь;

д) яка загальна форма деталі, призначення кожної поверхні, наявність площин симетрії;

е) на які елементарні геометричні тіла й поверхні можна подумки розчленувати форму деталі і яке їхнє взаємне положення.

Другий етап – визначення кількості й змісти зображень.

Третій етап – виконання зображень деталі.

Ескізи деталей зручніше за все виконувати на розгорнутих аркушах паперу в клітку, раціонально використовуючи лінії цього паперу як контурних, осьових, виносних, розмірних ліній і ліній зв'язку; зображення виконують м'яким чорним олівцем «Конструктор» (марки 2М або ЗМ), можливо крупніше в межах узятого формату. Лінії допоміжних побудов (габаритні прямокутники) рекомендується креслити кольоровим олівцем (синім або зеленим).

Графічна робота проводиться в такій послідовності.

Наносять лінії рамки й основного напису.

Визначають оком співвідношення габаритних розмірів деталі (довжини, висоти, ширини) і тонкими лініями (суцільними або штрихпунктирними) креслять габаритні прямокутники для кожного наміченого зображення; ці прямокутники розміщають відносно один одного компактно, але залишають між ними вільні проміжки, достатні для нанесення розмірів і необхідних написів.

У габаритних прямокутниках наносять осі симетрії, осьові й центрові лінії основних елементів деталі потім послідовно тонкими суцільними лініями наносять зовнішні й внутрішні обриси всіх елементів деталі.

Видаляють зайві лінії, обводять зображення чітко (ДЕРЖСТАНДАРТ 2.303—68), наносять штрихування на фігури перетину й перетини, що входять у розріз. На цій стадії графічної роботи наносяться усе раніше опущені елементи: скругления, фаски, канавки й т.п. Можливі також деякі уточнення й доповнення.

Четвертий етап – визначення баз, нанесення позначень шорсткості поверхонь.

П'ятий етап – обмерли деталі й нанесення розмірних чисел над розмірними лініями.

Шостий етап – виконання всіх необхідних написів на поле креслення (технічні вимоги) і в графах основного напису.

По закінченні всіх зазначених, етапів ескіз необхідно ретельно перевірити, звернувши особливу увагу на необхідність і достатність зображень розмірів. Виявлені неточності й помилки варто виправити.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 661 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...