Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лічильники імпульсів зі зворотним зв'язком та їхній синтез



Розглянуті схеми лічильників мають кількість станів, що відповідають таким числам 0, 2, 4, 8 і т.д. В ряді випадків, особливо при діленні частоти вхідних імпульсів, при використанні чисельних систем відмінних від двійкової, необхідні лічильники з кількістю станів К≠2n, де n – кількість тригерів ЛІ. Розглянемо способи побудови таких ЛІ.

Лічильник зі зворотним зв'язком з К1=5 зображено на рисунку 6.15. За рахунок зворотнього зв’язку кількість станів зменьшується на 3.

Рисунок 6.15 Лічильник зі зворотним зв'язком.

Синтез лічильників зі зворотним зв'язком.

Для заданого К (число стійких станів) знаходимо найближче число N=2n>K. За степенем двійки n знаходять кількість тригерів, які знадобляться для лічильника.

Знаходять різницю N-K=A і представляють число А в двійковому коді. Заводимо зворотний зв'язок з виходу лічильника на ті тригера, що при записі числа А мають одиницю. Передбачити установку лічильника в стан А, щоб почати рахунок з необхідного стану без збоїв.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...