Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характер дії повітряної ударної хвилі на людей, будівлі, споруди, обладнання



Повітряна ударна хвиля уражає людей, руйнує або пошкоджує будинки і споруди, обладнання та техніку.

Незахищені люді в залежності від величини надмірного тиску отримують травми різного ступеню.

Ураження людей, що знаходяться в будівлях, визначаються залежно від ступеню руйнування будівлі, виходячи з того, що:

- при повних руйнуваннях будівель всі люди гинуть;

- при сильних і середніх руйнуваннях можуть вижити всі працівники, але більша частина Їх буде уражена шляхом прямої дії УХ і додатково непрямої дії уламками зруйнованих будівель та споруд, а також можуть опиниться під завалами;

- при слабких руйнуваннях будівель загибель людей малоймовірна, але частина з них може отримати травми різного ступеню ураження від непрямої Дії УХ.

Будинки, споруди, обладнання внаслідок дії УХ можуть бути пошкодженні або зруйновані. В залежності від надмірного тиску ∆Рф, типу, розмірів та інших чинників можуть отримати руйнування: слабке, середнє, сильне або повне. Внаслідок вибуху під впливом уражаючих факторів на місцевості утворюється осередок ураження.

Осередок ураження це територія, в межах якій, в результаті дії уражаючих факторів виниклі руйнування будівель і споруд, пожежі та ураження або загибель людей. Межа осередку ураження вибузу пролягає через точки на місцевості, де надмірний тиск УХ становить ΔРф = 10 кПа. Форма осередку ураження на рівнинній місцевості - коло.

Радіуси осередку ураження і зон руйнувань залежать від потужності вибуху (маси продуктів вибуху Q).

В залежності від ступеня руйнування виробничих будинків і обсягу необхідних рятувальних і аварійно-відновлюваних робіт осередок ураження ділиться на IV зони: слабких руйнувань, середніх, сильних, та повних.

I Зона слабких руйнувань - від 10 до 20кПа. Слабкі руйнування будівель.

II Зона середніх руйнувань утворюється там, де надмірний тиск від 20 до 30кПа.
Будівлі і споруди мають середній ступінь руйнувань. Дерев’яні споруди повністю руйнуються.

III Зона сильних руйнувань характеризується сильними руйнуваннями будинків і
споруд, утворенням місцевих завалів і розповсюджується на територію, де надмірний тиск від
30 до 50кПа.

IV Зона повних руйнувань характеризується надмірним тиском у фронті УХ 50кПа і
більше. Будинки, споруди, обладнання в зоні повністю руйнуються, утворюються суцільні завали.

Класифікація вибухонебезпечних зон на підприємствах. Для попередження вибуху на підприємствах визначають вибухонебезпечні зони - приміщення чи його частини, де створюються вибухонебезпечні суміші, - за такою класифікацією (згідно з ДНАОП 0.00-1.32-01). Газоповітряні вибухонебезпечні середовища визначають як вибухонебезпечні зони класів 0, 1, 2, а пилоповітряні - класів 20, 21, 22.

Вибухонебезпечна зона класу 0 - простір, у якому газоповітряне вибухонебезпечне середовище існує постійно або протягом тривалого часу.

Вибухонебезпечна зона класу 1 - простір, у якому вибухонебезпечне середовище може утворюватись під час нормальної роботи.

Вибухонебезпечна зона класу 2 - простір, у якому вибухонебезпечного середовища за нормальних умов експлуатації немає, а якщо воно виникає, то рідко і триває недовго (у разі порушення процесу).

Вибухонебезпечна зона класу 2.0 - простір, у якому під час нормальної експлуатації вибухонебезпечний пил у вигляді хмари існує постійно або часто в кількості, достатній для утворення небезпечної концентрації з повітрям.

Вибухонебезпечна зона класу 2.1 - простір, у якому під час нормальної експлуатації ймовірна поява пилу в кількості, достатній для утворення суміші з повітрям вибухонебезпечної концентрації.

Вибухонебезпечна зона класу 2.2 - простір, у якому вибухонебезпечний пил може з’явитися не часто й існувати недовго або утворювати вибухонебезпечні суміші в разі аварії.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...