Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Введення в SNMP



Для успішного адміністрування мережі необхідно знати стан кожного її елемента з можливістю змінювати параметри його функціонування. Зазвичай мережа складається з пристроїв різних виробників і управляти нею було б нелегким завданням якби кожне з мережевих пристроїв розуміло тільки свою систему команд.

Тому виникла необхідність у створенні єдиної мови управління мережевими ресурсами, яку би розуміли всі пристрої, і якій, в силу цього, використовувала б усі пакети управління мережею для взаємодії з конкретними пристроями.

Подібною мовою стала SNMP ‒ Simple Network Management Protocol. SNMP (англ. Simple Network Management Protocol - простий протокол мережевого управління) ‒ стандартний інтернет-протокол для управління пристроями в IP-мережах на основі архітектур UDP / TCP. До підтримуючих SNMP пристроїв відносяться маршрутизатори, комутатори, сервери, робочі станції, принтери, модемні стійки та інші. Протокол зазвичай використовується в системах мережного управління для контролю підключених до мережі пристроїв на предмет умов, які вимагають уваги адміністратора. SNMP визначений Інженерною радою інтернету (IETF) як компонент TCP / IP. Він складається з набору стандартів для мережевого управління, включаючи протокол прикладного рівня, схему баз даних і набір об'єктів даних.

SNMP надає дані для управління у вигляді змінних, що описують конфігурацію керованої системи. Ці змінні можуть бути запитані (а іноді і задані) керуючими додатками.

Розроблений для систем, орієнтованих під операційну систему UNIX, він став фактично загальноприйнятим стандартом мережевих систем управління та підтримується переважною більшістю виробників мережевого устаткування в своїх продуктах.

В силу своєї назви - Простий Протокол Мережевого Управління - основним завданням при його розробці було домогтися максимальної простоти його реалізації.

У результаті виник протокол, що включає мінімальний набір команд, проте дозволяє виконувати практично весь спектр завдань управління мережевими пристроями - від отримання інформації про місцезнаходження конкретного пристрою, до можливості виробляти його тестування.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...