Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові ресурси страхових організацій



Особливості формування фінансових ресурсів страховика:

û жорстке державне регулювання розміру та механізму формування статутного капіталу;

û специфічний порядок визначення чистого прибутку, доходів від страхової діяльності та страхових виплат;

û значні обсяги формування специфічного елемента позикових фі­нансових ресурсів – страхових резервів, які обраховуються за спе­ціальною методикою, виходячи з обсягу зібраних страхових премій;

û специфічні цілі та терміни використання банківських кредитів (під­твердження ліквідності розміщення страхових резервів, виплат по страховому відшкодуванню, розвиток філіальної мережі тощо);

û великі потенційні можливості залучення банківських, облігаційних та інших видів кредитів із врахуванням великого розміру власного капіталу та високої кредитоспроможності страховика;

û специфічний вид кредиторської заборгованості перед перестрахови­ками, розмір якої залежить від умов укладених договорів перестра­хування та потреби в ньому.

Власні фінансові ресурси страхової компанії – кошти страхо­вика, які належать йому на правах власності і використовуються для формування певної частини його активів.

Власний капітал страхової компанії – це власні джерела, які внесені її засновниками і учасниками у власність страховика, або залишені ними у страховій компанії з чистого прибутку, отриманого у процесі її господарської діяльності.

Шляхи утворення власного капіталу страховика:

1) внесення засновниками страхової компанії грошових коштів;

2) накопичення суми прибутку, що залишається у страховій компанії;

3) безкоштовна передача коштів.

Склад власних фінансових ресурсів страховика:

1. Статутний капітал.

2. Резервний капітал (вільні резерви).

3. Додатковий капітал.

4. Нерозподілений прибуток поточного та минулих періодів.

Статутний капітал – це основна частина власного капіталу та основне джерело власних фінансових ресурсів страхової компанії.

Резервний капітал (вільні резерви) – капітал, що створюється з метою фінансування можливих збитків страхової компанії.

Напрями використання коштів вільних резервів страховика:

Ø здійснення гарантійних та компенсаційних виплат, які передбачені чинним законодавством у разі банкрутства, неплатоспроможності або ліквідації страхової компанії;

Ø виплата доходів власникам (засновникам, акціонерам) страхової організації у разі відсутності або недостатності прибутку звітного періоду, у тому числі за привілейованими акціями;

Ø покриття балансового збитку страхової компанії за звітний період;

Ø виплата страхового відшкодування, а також покриття невиробни­чих втрат і збитків, внутрішньогосподарських розрахунків та інших позапланових витрат.

Додатковий капітал – капітал, який страхова компанія залучає поверх статутного капіталу.

Джерела формування додаткового капіталу страхової компанії:

1) кошти, одержані у результаті переоцінювання об’єктів основних активів страховика;

2) емісійний дохід від розміщення акцій, проведення додаткової емісії або продажу акцій за ціною, вищою від номінальної;

3) спонсорські та благодійні внески, безповоротна фінансова допомо­га, цінні подарунки тощо.

Нерозподілений прибуток – сума прибутку, отриманого страхо­виком у звітному періоді, який не спрямований на споживання шляхом розподілу між власниками (засновниками, акціонерами) страхової компанії.

Нерозподілений прибуток залишається у розпорядженні страхо­вика і призначається для капіталізації, тобто для реінвестування на розвиток страхової компанії. Він формується як за рахунок прибутку, що залишився у звітному періоді, так і за рахунок залишку невикорис­таного прибутку минулих років.

Позикові фінансові ресурси страхової компанії – це сукуп­ність різних за формою та умовами залучення зовнішніх фінансових ресурсів, які отримуються страховиком на умовах платності та повер­нення.

Позиковий капітал страхової організації – капітал, який залу­чається страховиком на умовах позик, з метою його фінансування додатково до власних фінансових ресурсів.

Склад позикових фінансових ресурсів страховика:

û страхові резерви;

û банківські кредити;

û емісія облігацій;

û кредиторська заборгованість перестраховикам;

û інші види кредиторської заборгованості;

û інші джерела запозичень.

Вартість капіталу страхової компанії – ціна, яку страхова компанія сплачує за залучення капіталу із різних джерел.

Вартість власного капіталу страхової компанії незалежно від джерел формування – рівень витрат на залучення капіталу по від­ношенню до суми залучених із даного джерела фінансових ресурсів страхової організації.

Вартість позикового капіталу страхової організації незалеж­но від джерела формування – рівень витрат на залучення капіталу і обслуговування боргу по відношенню до загальної вартості залучених із даного джерела фінансових ресурсів страхової компанії.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 6113 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...