Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самостійна робота № 22



Компресор типу 2Н56/7,5 =105/2 холодильної установки ФАЛ-056/1.

Компресор типу 2Н56/7,5 =105/2 холодильної установки ФАЛ-056/1 непрямо поточний, напівгерметичний, чотирициліндровий з з V - подібним дворядним розташуванням циліндрів під кутом 900 , двоступеневого стиснення без проміжного охолодження.

Вмонтований електродвигун потужністю 7,5 кВт охолоджується зовнішнім повітрям від вентиляторів конденсатора установки. Три циліндри компресора працюють паралельно як перша ступінь, один циліндр – як друга ступінь. Найбільш допустимий тиск – порожнині всмоктування 0,9 МПа, в порожнині нагнітання 2 МПа.

Картер 6, корпус електродвигуна 15 і кришка 3 картера відлиті з алюмінієвого плаву і покриті всередині полімерною смолою для герметизації цих деталей і зменшення вмісту абразивних частинок у маслі мащення. Картер, відлитий заодно з двома блоками циліндрів, має торцеві фланці – передній для кріплення кришки і задній для двигуна. В блоки циліндрів запресовані втулки 8 з легованого сірого чавуну. В приливі картера зі сторони кришки встановлений передній опорний підшипник 2 колінчатого валу 4. Там же змонтований масляний насос 1 з фільтром 20.

Всередині картера є ребра жорсткості, а на перегородці у заднього фланця закріплений стакан 18 корінного опорно-упорного підшипника з втулками 17. У верхній частині розташований отвір з фланцем для кріплення всмоктувального кутового запірного вентиля, в нижній частині є різьбові отвори під дві пробки 19 для зливання масла, а також змонтовані вентиль для заповнення маслом і масло мірне скло. Знизу до картера прикріплені два електронагрівальні елементи 21 потужністю по 150 Вт на напругу 220 В.

Головки 10 циліндрів не мають зовнішнього оребребрення, що погіршує температурні параметри пари холодоагенту, яка нагнітається в конденсатор, і викликає великі витрати енергії на її стиснення. Температура пари в кінці стиснення вище на 12-15 0 С звичайної.

В циліндричному оребреному корпусі електродвигуна укріплена обмотка статора 13. Ззовні на цьому корпусі змонтовані герметична коробка вводу силового дроту і коробка 12 захисту обмоток від перегріву з датчиками 11 (термістори), закріпленими на торцевій частині обмоток статора і підключеними в кожну з трьох фаз.

При перевищенні допустимої температури обмоток загоряється сигнальна лампа на щиті в службовому вагоні секції, а потів відключається двигун. Ротор 14 двигуна насаджений на удовжену консольну частину колінчатого валу.

Кривошипно-шатунний механізм складається з двоколінного штампованого колінчатого валу і шатунів 5 з поршнями 9, з’єднаних плаваючими пальцями 7. На передньому кінці валу є шийка 1 під втулку опорного підшипника і хвостовик для запресування косозубої шестерні приводу насоса. На кожній з шатунних шийок 2.3 монтується по два сталеві шатуни. Втулки корінного підшипника охоплюють дві шийки 4, на консольній частині 5 є паз для шпонки кріплення ротора електродвигуна. Всередині валу просвердлений канал для підводу масла до шатунних підшипників.

Втулки переднього і корінного підшипників виготовлені зі сталі і залиті олов’яно-свинцевою бронзою. Осеві навантаження сприймаються двома сталевими упорними кільцями 16, розташованими по торцях стакану корінного підшипника, відлитого з сірого чавуну. До втулок 17 корінного підшипника підводиться масло мащення через отвори в стакані.

В шатунах циліндрів низького тиску передбачено канал

діаметром 5 мм для підводу масла до верхньої головки, в яку запресована сталева втулка 2, залита всередині олов’яно-свинцевої бронзою. В нижній роз’ємній головці встановлені два

сталеві вкладиші 1 з заливкою з такої ж бронзи, що утримуються від провертання штифтом. Кришка нижньої головки притягується шатунними болтами з якісної сталі. Вкладиші і втулка мають радіальні отвори і канавки. Шатун циліндра високого тиску виготовлений так само. Але в його штанзі не має каналу для подачі масла, бо верхня головка забезпечена голчатим підшипником, який змащується розбризкуванням. Голки зібрані в сепараторі і обертаються по поверхням сталевої закаляної втулки і поршневого пальця. Шатунно-поршневий механізм компресора динамічно відбалансований.

Поршні відлиті з алюмінієвого сплаву; кожний має два прямокутні компресійні і одне маслозємне кільце із сірого чавуну з прямим розрізом в замці.

Корпуса головок циліндрів відлиті із сірого чавуну. Права головка перекриває два циліндри низького тиску, ліва – циліндри низького і високого тиску. В корпусі лівої головки над кожним циліндром розташовуються робочі клапани 8 низького і 6 високого тиску. Права головка має загальну камеру нагнітання обох циліндрів; у лівій головці камера нагнітання циліндра низького тиску сполучається з камерою всмоктування циліндра високого тиску. На обох головках зі сторони передньої кришки компресора є фланці, до яких кріпиться перепускний патрубок, що об’єднує камери нагнітання всіх циліндрів низького тиску в загальну порожнину проміжного тиску. Ліва головка має другий фланець 5 (зі сторони електродвигуна) для під єднання нагнітального трубопроводу і верхній штуцер 4 для підключення мановауумметра вимірювання тиску конденсації і пресостату захисту установки по найбільшому тиску нагнітання холодоагенту.

Клапані групи циліндрів низького тиску встановлюються всередині всмоктувального ковпака 7, який закріплений на картері за допомогою кришки 3 притискання, кільцевої ущільнюючої пластинчатої пружини 1 і шпильок. Порожнина ковпака 7 кожного циліндра низького тиску сполучається чотирма отворами з порожниною картера компресора.

При гідравлічному ударі в циліндрі нагнітальний клапан долає зусилля буферної пружини 2, і піднімаючись, збільшує січення каналу для проходу холодоагенту, захищаючи компресор від аварії.

Нагнітальний клапан встановлений в центрі всмоктуючого кільцевого клапану, який складається з кільця 3, клапанної пластини 2, пластинчатої пружини 1 і обмежувача підйому 5. Складений клапан на чотирьох штифтах 4. Всі деталі сталеві. Кільце і обмежувач мають отвори для проходу холодоагенту по периметру. Клапана пластина має товщину 1 мм, пластинчата пружини – 0,5 мм зі згином кільця по радіусу.

Нагнітальний клапан складається із сідла, упорної плити 5. великої 3 і малої 1 клапанних пластин і пластинчатих пружин 4 і 7, а також стяжного болта 8 і фасонної гайки 6, яка одночасно служить нижньою тарілкою для буферної пружини клапану. Товщина обох клапанних пластин 0,9 мм. Пластинчасті пружини товщиною 0,2 мм мають діаметр, однаковий з діаметром відповідної пружини, і вигнуті по радіусу.

Всмоктувальний і нагнітальний клапани циліндрів низького тиску маркуються буквою N. Клапани циліндра високого тиску по конструкції аналогічні описаним, але маркуються буквою Н і відрізняються лише формою пластинчатих пружин, які мають різні радіуси вигину і висоту прогину.

На фланцях компресора встановлені сталеві без сальникові запірні вентилі, що регулюють січення каналів для проходу холодоагенту на сторонах всмоктування і нагнітання. Вентиль складається зі зварного корпусу 1 з фланцями і штуцером 5, кришки 2, стакану 3, шпинделя 4, ущільнюючого сильфона 6 і тарілки клапану 7. На корпусі всмоктувального запірного вентиля є патрубок для приєднання трубки пресостату найменшого тиску всмоктування.

На нижній поверхні тарілки 7 розташоване ущільнююче кільце 8 з полімерного матеріалу і є шпилька з гайкою 9 для кріплення

направляючої. Кришка вентиля ущільнена круглими кільцями, що укладені в канавки на зовнішній і внутрішній циліндричних поверхнях.

Система мащення компресора комбінована – під тиском від масляного насосу і розбризкуванням. Компресор заправляють маслом ХФ 12-18 в кількості 8 кг. Шестеренний насос 14 має привід від шестерні 3, насадженої на колінчатий вал. Кулькові клапани 1 забезпечують постійний напрямок подачі масла при зміні напрямку обертання ротора привідного електродвигуна. Масло всмоктується насосом з ванни картера через магнітний 12 і сітчастий 11 фільтри і нагнітається через комбінований магнітно-сітчастий фільтр 2 по двом окремим каналам: до втулок і упорним кільцям корінного підшипника 9; до переднього опорного підшипника 4 і шатунним підшипникам 8. Від передньої шийки зроблено відвід масла до штуцера 5 для підключення манометра 6.

Різниця тисків в системі мащення (по манометру 6) і в картері компресора (по манометру тиску всмоктування) повинна складати 0,24-0,50 МПа, за виключенням періоду пуску (до 15 хв), коли допускається деяке зниження тиску масла.

При різниці вказаних тисків більше 0,5 МПа спрацьовує пружинно-кульковий редукційний клапан 13 і частина нагнітального насосом масла відводиться назад в картер. Рівень масла у ванні вважається нормальним, якщо воно заповнене ¾ висоти оглядового скла. 10. Допустимі мінімальні і максимальні рівні масла також відмічені на масло мірному склі.

В системі мащення компресора є термостат з діапазоном регулювання від -25 до + 15 0 С, який відключає електродвигун компресора при недопустимому зниженні температури масла (нижче -150 С) і включає його після заданого підвищення.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...