Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Встановлення субсидій для споживачів і дотацій для виробників



(а) фіксована субсидія за одиницю продукції для споживачів

 
 
 


Рис. 8.9(а). Зміна ринкової рівноваги при встановленні субсидій для покупців

На рис. 8.9(а) зображений початковий стан ринкової рівноваги - . Функція попиту і пропозиції - лінійні. Якщо держава встановлює фіксовану субсидію на одиницю продукції для споживачів, то нова функція попиту - ціна покупців стане нижчою на грн. Цей неціновий фактор попиту обумовить зростання попиту з до , причому // . Нова рівновага встановиться на рівні . Ціна покупця становитиме (нову рівноважну ціну необхідно зменшити на грн. субсидії, яку надає держава), а ціна продавця - , де або . Зауваження. При відсутності державного втручання ціна покупця і продавця співпадають (), а при наявності – відрізняються ().

б) фіксована дотація за одиницю продукції для виробників

 
 
 


Рис. 8.9(б). Зміна ринкової рівноваги при встановленні дотації для виробників

На рис. 8.9(б) зображений початковий стан ринкової рівноваги - . Функція попиту і пропозиції - лінійні. Якщо держава встановлює фіксовану дотацію на одиницю продукції для виробників, то нова функція пропозиції - ціна продавців стане вищою на грн. Цей неціновий фактор пропозиції обумовить її зростання з до , причому // . Нова рівновага встановиться на рівні . Ціна покупця становитиме (нову рівноважну ціну необхідно збільшити на грн. дотації, яку надає держава, щоб отримати ціну продавця), а ціна продавця - , де або .

Наслідки встановлення субсидії для покупців (дотації для продавців):

1. Зменшення ціни для покупців (з до ).

2. Зростання ціни для продавців (з до ).

3. Збільшення обсягів продаж (з до ).

4. Витрати з державного бюджету суми .

5. Розподіл субсидії між покупцями і продавцями:

- скорочення витрат покупцями у порівнянні з початковою рівноважною ціною за даного обсягу продаж (); - отримання додаткового прибутку продавцями порівняно з початковою рівноважною ціною за даного обсягу продаж ().

Зауваження. . При встановленні субсидії для покупців (дотації для продавців) загальна сума субсидії розподіляється між покупцями і продавцями. Більшу частку субсидії отримають ті, у кого більш нееластичний попит або пропозиція. Якщо, наприклад, еластичність попиту вища еластичності пропозиції (), то продавці отримають більшу частку субсидії, ніж продавці (), незалежно від того, кому фактично надається субсидія.


(в) субсидія у вигляді відсотку від ціни продукції для споживачів

 
 
 


Рис. 8.10(а). Зміна ринкової рівноваги при встановленні субсидії для покупців,

На рис. 8.10(а) зображений початковий стан ринкової рівноваги - . Функція попиту і пропозиції - лінійні. Якщо держава встановлює фіксовану субсидію на одиницю продукції для споживачів, то нова функція попиту . Це неціновий фактор попиту, що призведе до росту попиту з до , причому нахили цих двох функцій будуть різні (), а тому функції попиту не будуть паралельними. Нова рівновага встановиться на рівні . Ціна покупця становитиме , а ціна продавця - , де або .

(г) субсидія у вигляді відсотку від ціни продукції для виробників

 
 
 


Рис. 8.10(б). Зміна ринкової рівноваги при встановленні дотації для виробників,





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...