Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як відбувається завантаження операційної системи



При включенні живлення комп'ютера управління передається процедурі початкового завантаження, розташованого в постійному пристрої, що запам'ятовує, розташованому на материнській платі комп'ютера. Процедура початкового завантаження виконує перевірку апаратних вузлів комп'ютера, формує початкову частину таблиці векторів переривань, ініціалізував зовнішні пристрої і починає процес завантаження операційної системи.

Завантаження операційної системи розпочинається з того, що процедура початкового завантаження робить спробу прочитати найперший сектор дискети, вставленої в дисковод А: (на завантажувальній дискеті цей сектор містить завантажувач операційної системи). Якщо в дисковод вставлена системна дискета, з неї прочитується завантажувач і йому передається управління. Якщо дискета не системна, т. е., не містить завантажувального запису, на екран видається сполучення з проханням замінити дискету.

Якщо ж дискети в дисководі А: взагалі немає, то BIOS читає основний завантажувальний запис диска З: (Master Boot Record). Звичайно це найперший сектор на диску. Управління передається завантажувачу, який знаходиться в цьому секторі. Завантажувач аналізує вміст таблиці розділів (вона також знаходиться в цьому секторі), вибирає активний розділ і читає завантажувальний запис цього розділу. Завантажувальний запис активного розділу (Boot Record) аналогічний завантажувальному запису, що знаходиться в першому секторі системної дискети.

Завантажувальний запис активного розділу прочитує з диска файли IO.SYS і MSDOS.SYS і завантажує їх в оперативну пам'ять комп'ютера. Потім аналізується вміст файлу конфігурації - CONFIG.SYS. У цьому файлі вказані драйвери і резидентні програми, які необхідно завантажити в оперативну пам'ять. Після завантаження драйверів і резидентних програм, вказаних у файлі CONFIG.SYS управління передається командному процесору COMMAND.COM.

Командний процесор складається з трьох частин - резидентної, такої, що ініціалізувала і транзитною. Першою завантажується резидентна частина. Вона обробляє переривання INT 22H, INT 23H, INT 24H і управляє завантаженням транзитної частини. Ця частина командного процесора обробляє помилки MS - DOS і видає запит користувачеві про дії при виявленні помилок.

Транзитна частина командного процесора розташовується в старших адресах пам'яті. У цій частині знаходяться обробники внутрішніх команд DOS і інтерпретатор командних файлів з розширенням імені.BAT. Транзитна частина видає системне запрошення (наприклад А:\>), чекає введення команди оператора з клавіатури або з пакетного файлу і організовує їх виконання.

Частина, що ініціалізувала, використовується тільки в процесі завантаження операційної системи і резидентною в оперативній пам'яті не залишається. Частина, що ініціалізувала, окрім деяких інших дій ініціалізувала виконання файлу AUTOEXEC.BAT. У командному файлі AUTOEXEC.BAT можуть бути перераховані програми, які необхідно виконати при завантаженні операційної системи на комп'ютері.

Після завантаження командного процесора і виконання початкових процедур, перерахованих у файлі AUTOEXEC.BAT, підготовка системи до роботи завершується.

Контрольні запитання:

  1. Як відбувається завантаження ОС DOS?
  2. Що таке начальне завантаження?
  3. Колі воно відбівається?
  4. Як відбувається діалог користувача з DOS?
  5. Розкажіть про процес завантаження операційної системи DOS при включенні комп'ютера.

Література

Електронний ресурс: http://leon 1s.narod.ru/cominfo/msencic.htm





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 2053 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...