Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвентаризація поголів'я молодняку тварин, птиці та бджолиних сімей



До інвентаризації необхідно на кожній ділянці, фермі, в цеху ознайомитися зі станом облікової та зоотехнічної документації, оглянути територію, де розташовані тварини. Огляд проводиться з метою створення умов, що попереджують викрадення або додавання тварин через додаткові канали сполучення в процесі інвентаризації.

Інвентаризація повинна проводитися у всіх місцях утримання тварин та птиці суцільним порядком. Порядок перерахунку тварин встановлюється залежно від того, як розташовані тварини і де: в полі або приміщенні, в клітках, боксах, на вигульних майданчиках, в кошарах, тирловищах тощо.

Перерахунок великої рогатої худоби проводиться шляхом перегону з одного місця розташування до іншого. Прохід для перегону повинен бути таким, щоб через нього проходила одна тварина.

Перерахунок свиней, якщо тварини знаходяться в спокійному стані, особливо коли вони лежать, потрібно виконувати, не порушуючи їх спокою. В інших випадках роблять або перегін, або ставлять пересувний щит для перекриття половини станка і при спокійному переміщенні тварин перераховують їх.

Перерахунок овець виконують за допомогою розколу. Цей ставок збитий з дощок висотою 1 м і шириною до 0,5 м, для проходу однієї вівці. Проганяючи через станок овець перераховують.

Перерахунок птиці, що міститься в клітках, проводять прямим перерахунком без переміщення її з однієї клітки в іншу. При утриманні птиці груповим методом перерахунок проводять шляхом пропуску її через вузьку щілину або відловлюванням та переносом (кошиком, ящиком) в іншу частину приміщення.

Інвентаризацію потрібно приурочити до таких годин дня, коли дана група худоби може бути зібрана або переміщена з місця на місце та перерахована без шкоди для режиму дня тварин. Наприклад корів інвентаризують під час доїння, молодняк, який знаходиться на пасовищі — після повернення його до таборів або телятників тощо.

Інвентаризацію молодняку худоби та птиці, переданих господарствам громадян на вирощування проводять на підставі актів з розпискою в описі осіб, які отримали тварин.

Одночасно з перерахунком тварин та птиці перевіряються умови її утримання та годівлі. При перерахунку худоби члени інвентаризаційної комісії слідкують за тим, щоб на кожній тварині було тавро, вушний номер або інше позначення його належності підприємству.

При інвентаризації тварин повинні також виявити факти умисного обліку тварин основного стада в групах молодняку.

Інвентаризацію бджолиних сімей навесні проводять при температурі повітря не нижче +І5°С (в тіні). Восени інвентаризація здійснюється після закінчення останнього продуктивного взятка, коли бджолина сім'я стане збирати менше одного кілограма нектару в день. При огляді бджолиних сімей встановлюють номер вулика, кількість рамок меду, силу сім'ї тощо.

Запаси меду в сім'ях визначають зважуванням стійок або окомірно по зайнятій медом площі стійок. Силу бджолиної сім'ї визначають за кількістю рамок, зайнятих бджолами, в перерахунку на повну рамку. Слабкі бджолині сім'ї та хворі в період осінньої інвентаризації підлягають обов'язковому вибракуванню.

Доросла продуктивна та робоча худоба вноситься до описів, в яких вказується: номер тварини (бирка, тавро), кличка тварини, рік народження, порода, вгодованість, жива маса (вага) тварини (окрім коней, верблюдів, мулів, оленів, по яких маса (вага) не вказується) та початкова вартість. Порода вказується на підставі даних бонітування худоби.

Велика рогата худоба, робоча худоба, свині (матки та кнури) та особливо цінні екземпляри овець та інших тварин (племінне ядро) включаються до описів індивідуально. Інші тварини основного стада, які враховуються груповим порядком, включаються до описів за віковими та статевими групами з вказівкою кількості голів та живої маси (ваги) по кожній групі.

Молодняк великої рогатої худоби, племінних коней та робочої худоби включається до описів індивідуально з вказівкою інвентарних номерів, кличок, статі, масті, породи тощо.

Тварини на відгодовуванні, молодняк свиней, овець та кіз, птиця та інші види тварин, які враховуються в груповому порядку, включаються до описів згідно з номенклатурою, що прийнята в облікових реєстрах, і вказівкою кількості голів та живої маси (ваги) по кожній групі.

Описи складаються за видами тварин окремо по фермах, цехах, відділеннях, бригадах у розрізі облікових груп та матеріально відповідальних осіб.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 736 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...