Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Графіки і таблиці



В техніці результати вимірювань досить часто відобра-жають у вигляді графічних залежностей. Графіки дають на-глядне представлення про отримані результати, дозволяють графічно визначити деякі величини, порівняти експеримент та теорію. Розглянемо основні правила побудови графіків.

1) Графіки слід будувати на міліметровому папері або папері в клітинку, краще це робити олівцем. Кожен графік повинен мати заголовок. Осі координат проводять за допо-могою лінійки і на них через рівні проміжки наносять мас-штабні мітки. Відстані між мітками за вісю абсцис і ординат можна вибирати різними.

2) Вибирати масштаб потрібно так, щоб експеримен-тальні точки не співпадали, і щоб з графіка можна було отримати максимум корисної інформації. Так, на рис. К.1,б масштаб вибрано вірно на відміну від рис.К.1,а. Зауважимо, що початок координат не обов'язково повинен співпадати з “нулем”, крім тих випадків, коли це необхідно.

Неправильно Правильно

а) б)

Рисунок К. 1– Графічне представлення отриманих даних

3) Масштаб повинен бути простим. Краще якщо 1 см на графіку відповідає 1; 2; 4; 5; 10; 20... або 0,1; 0,2; 0,4; 0,5... і т.д. Одиницям вимірювальної величини. В протилежному випадку під час нанесення точок на графік прийдеться про-водити спеціальні підрахунки.






Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 382 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...