Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Справа) біметалічного термометра



1-термобалон; 2-з’єднувальна трубка; 3-капіляр;

4-шестерня;5-пружина; 6-тяга; 7-зубчатий сектор;

8-тримач

Рисунок 5. 2 – Принципова схема манометричного

Термометра

1-термобалон; 2-капіляр; 3-з’єднувальна трубка;

4-перехідна втулка; 5-гнучка перехідна трубка

Рисунок 5. 3 – Балон манометричного термометра

Термобалон в більшості випадків виготовляють із корозійностійкої сталі, а капіляр – із мідної або стальної трубки з внутрішнім діаметром 0,15-0,5 мм. В залежності від призначення приладу довжина капілярної трубки, як правило відповідає одному з чисел нижче вказаного ряду: 1; 1,6; 2,5; 4; 6; 10; 16; 25; 40; 60 м.

Переваги біметалічних манометричних термометрів: простота будови, надійність в роботі, вибухо- і пожежобезпечність (під час відсутності електроприводу діаграми), порівняно великий діапазон вимірюваних температур: від мінус 150 до плюс 600 0С.

До недоліків приладів слід віднести недостатньо велику точність вимірювання (клас точності приладів: 1,0; 1,5; 2,5; 4,0, наведені похибки в 0С для стандартних діапазонів механічних термометрів наведено у додатку Ж) і значну інерційність (півхвилини і більше).

Повіркою називається операція порівняння показів засобів вимірювання із взірцевими засобами з метою визначення їх похибок або поправок для їх показів [17].

Лабораторна установка для проведення повірки біметалічного (манометричного) термометра зображена на рис. 5.4. Установка складається із посудини 4 з водою 3, в яку занурений термобалон біметалічного (манометричного) термометра 1, а також взірцевий ртутний (електронний) термометр 2. Для нагрівання води застосовується підігрівний пристрій 5, який живиться від електричної мережі. Охолодження води в посудині 4 здійснюється шляхом подачі холодної води від водопровідної мережі 6 із одночасним зливом рідини через кран 7 в посудину 8. Визначення похибки проводиться методом порівняння із взірцевим термометром за 5-ти значеннями температури рівномірно розподілених за шкалою включаючи нижню і верхню границю вимірювання. Термобалон повірюваного біметалічного (манометричного) термометра розміщується в посудині на однаковій глибині із взірцевим термометром.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 436 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...