Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчальна Частина. Прикладна область: Робота з символьними рядками



Прикладна область: Робота з символьними рядками.

Постановка задачі: Створити програму для роботи з символьними рядками.

Рекомендації

Під час розробки програмного засобу слід використовувати наступні об’єкти:

· поле ре­да­гування (Edit)

· Мітка (Label)

· Кнопки (Button)

· Поле (Memo)

Хід роботи

1. Завантажте середовище візуального програмування Delphi.

2. Змініть заголовок (Caption) форми з “Form1” на “Робота з символьними рядками” (без лапок).

3. Збережіть виконану на даний момент форму у своїй власній пап­ці (File Þ Save All).

4. Приведіть вигляд форми у відповідності як це показано на рис.1.

Рис. 1.

5. Запрограмуйте кнопку «Виконати» наступним чином:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); CONST m=[' ',',',';','.','!','?',':']; VAR s: string; p, i, j: integer; f: boolean; BEGIN {Введення початкових даних} s:=Edit1.Text; {Пошук і вилучення слів з подвоєнням букв} i:=1; repeat {Пошук початку слова} while (s[i] in m) and (i <= length (s)) do i:=i+1; if i > length (s) then Continue; p:=i; {Пошук кінця слова} while not (s[i] in m) and (i <= length (s)) do i:=i+1; {Перевірка умови подвоєння букв} j:=p; f:=false; while (j <= i-2) and (not f) do if s[j]=s[j+1] then f:=true else j:=j+1; {Вилучення слів з подвоєнням букв } {Корекція параметра циклу і} if f then begin delete (s, p, i-p); i:=p; end; until i >= length (s); {Виведення перетвореного тексту} Edit2.Text:=s; end;

6. Збережіть проект за запустіть його на виконання.

Рис. 2.

Завдання для самоконтролю

1. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає з цього тексту всі слова з подвоєнням літер і записує їх в окремий рядок, розділяючи пробілами. Друкує окремо вилучені слова і текст, що залишився після вилучення слів.

2. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає з цього тексту всі слова найбільшої довжини. (Слів найбільшої довжини може бути декілька). Друкує текст, що залишився після вилучення слів.

3. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і друкує всі симетричні слова (наприклад, слово абввба є симетричним).

4. Задано два тексти, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає із першого тексту всі слова, що містяться у другому тексті.

5. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає в кожному слові цього тексту всі наступні входження першої літери.

6. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає в кожному слові цього тексту всі попередні входження останньої літери.

7. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає з цього тексту всі повторні входження слів.

8. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і вилучає всі слова, що входять в цей текст по одному разу.

9. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка в словах непарної довжини цього тексту вилучає середню літеру.

10. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і друкує всі слова, що входять у заданий текст по одному разу.

11. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками, та два окремих слова. Розробити програму, яка замінює всі входження в заданий текст першого слова другим словом.

12. Задано два тексти, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає із другого тексту всі входження слів першого тексту.

13. Задано два тексти, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка створює третій текст із слів першого тексту, які не входять у другий текст, розділяючи їх пробілами.

14. Задано два тексти, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками, та окреме слово. Розробити програму, яка після кожного входження заданого слова в перший текст вставляє в нього другий текст.

15. Задано символ і текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і друкує всі слова, що містять заданий символ найбільшу кількість разів.

16. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і друкує найдовший ланцюжок із слів однакової довжини.

17. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка вилучає із заданого тексту всі слова непарної довжини.

18. Задано текст, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і друкує слово з найбільшою кількістю однакових символів (якщо таких слів декілька, то взяти перше з них).

19. Задано текст із малих латинських літер, слова в якому розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка знаходить і друкує всі слова з літерами, розміщеними в лексикографічному порядку.

20. Задано два тексти, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками. Розробити програму, яка створює третій текст із слів першого тексту, які входять у другий текст, і розділяє їх пробілами.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 541 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...