Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міністерство фінансів поділяється на департаменти, а ті, у свою чергу, — на управління, відділи



Кожний департамент так чи інакше бере участь у виконанні всіх функцій Міністерства фінансів. Водночас кожен із них має свою специфічну сферу діяльності.

За ознакою ролі в забезпеченні бюджетного процесу департа­менти можна розділити на три блоки: 1) ті департаменти, що ор­ганізовують і здійснюють бюджетний процес; 2) департаменти, які виконують більш широкі функції у сфері фінансової діяльно­сті в цілому і пов'язані тільки з окремими етапами і частинами бюджетного процесу; 3) департаменти, не пов'язані з бюджетним процесом.

Розглянемо функції окремих департаментів за напрямами їх­ньої діяльності та відношенням до бюджетного процесу.

Провідну роль у методичному й організаційному забезпеченні відіграють департаменти, які організовують і здійснюють бюджет­ний процес.

Головна мета їх діяльності — ефективне управління фінансо­вими ресурсами, збалансування доходів та видаткової частини державного бюджету; здійснення перспективного фінансового планування і прогнозування фінансової бази економічного і соці­ального розвитку країни; формування бюджетних взаємовідно­син між державним бюджетом і бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, забезпечення аналізу стану виконання державного бюджету

Метою діяльності другого блоку департаментів департаменти, які виконують більш широкі функції у сфері фінансової діяльно­сті в цілому і пов'язані тільки з окремими етапами і частинами бюджетного процесу; є ефективне використання всіх інструментів, за допомогою яких можна міні­мізувати навантаження державного боргу на бюджет і забезпечи­ти здійснення фінансової експертизи всіх міжнародних угод та адаптацію законодавства з питань оподаткування і фінансових послуг до міжнародних стандартів.

Третій блок департаменти, не пов'язані з бюджетним процесом забезпечує ефективну організацію роботи струк­турних підрозділів Міністерства фінансів, взаємодію з Верхов­ною Радою України та народними депутатами України, із Секре­таріатом Кабінету Міністрів України, узгоджує проекти норма­тивно-правових актів, що розробляються Міністерством із цент­ральними органами виконавчої влади, а також організовує діяль­ність підприємств та установ, що належать до сфери управління Міністерства фінансів.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...