Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комплексна оцінка якості продукції (послуг) з використанням функції бажаності



Показники бажаності – безрозмірні недискретні характеристики якості, які змінюються у межах від 0 до 1 при будь-якому діапазоні зміни розмірних показників якості хі. Визначають показники бажаності q за допомогою допоміжних показників у за наступними формулами:

- для 0<у< (6.7)

- для - <у< (6.8)

Розмірні значення хі натуральних показників якості перераховуються у розмірні допоміжні показники у за формулою:

(6.9)

або

(6.10)

Щоб знайти коефіцієнти а0 і а1, необхідно мати нормовані значення показників бажаності q, значення безрозмірних показників у, а також значення розмірних показників хі для двох рівнів градації якості. Для визначення коефіцієнтів а0 , а1 і а2 необхідно мати нормовані значення для трьох рівнів градації якості.

Значення функції у і, відповідно, коефіцієнти а0 , а1 і а2 визначаються в залежності від того, які значення q задані для основних рівнів якості (див. варіант 1 і 2 табл. 6.2).

Наведемо наступний приклад. Для нетканого полотна нормована величина розривного навантаження. Для першого сорту вона складає не менше 10даН, для другого не менше 6даН. Візьмемо для обчислення коефіцієнтів а0 , а1 і а2 нормовані дані другого варіанту (табл. 6.2); допустимо, що перший сорт відповідає рівню “відмінно”, а другий – рівню “задовільно”.

Таблиця 6.2





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...