Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність, специфіка, сфера застосування експертних опитувань



У традиційних масових опитуваннях, які проводяться у сфері соціальної роботи, джерелом інформації щодо об’єкта дослідження виступають безпосередньо представники цього об’єкта (наприклад, молоді сім’ї, студенти вузів і т.п.). Однак не завжди є можливість визначити межі об’єкта, сконструювати репрезентативну за статистичними критеріями вибірку з представників цього об’єкта. Навіть за наявністю таких умов застосування масового опитування не завжди буде виправданим: у деяких ситуаціях думки пересічних респондентів виявляються не достатньо компетентними щодо ефективного вирішення дослідницької проблеми. Якщо необхідно спрогнозувати стан об’єкта в майбутньому чи надати об’єктивну оцінку тим сторонам діяльності та якостям людей, за якими самооцінки можуть виявитися спотвореними, доцільно звернутися до кваліфікованих фахівців – експертів з тих чи інших питань соціальної роботи з дітьми, сім’ями, молоддю.

Експертне опитування (від лат. expertus – “досвідчений”) – метод отримання первинної соціальної інформації шляхом опитування експертів – висококваліфікованих спеціалістів з досліджуваної проблеми. Результати опитування експертів називають експертними оцінками.

За всіх часів люди зверталися до найбільш досвідчених та мудрих за компетентною думкою, за життєвою порадою, за пророцтвами. Так, збереглися свідоцтва про оракулів храму Аполлона, що знаходився у давньогрецькому місті Дельфи, завдяки чому один з різновидів експертних опитувань одержав назву дельфійської техніки.

Протягом тривалого часу процедура експертних опитувань зазнавала певних вдосконалень; поряд з такими властивостями експертів, як можливість передбачувати перебіг подій інтуїтивним шляхом, важливого значення набули навички аналітичного мислення, логічного аналізу, раціоналізм. На сьогодні опитування експертів проводяться у відповідності до чітких вимог та правил і мають статус самостійного методу одержання наукової інформації. Вони спрямовуються на вирішення широкого кола завдань, в тому числі й у сфері соціального управління та практичної соціальної роботи, серед яких:

оцінка стану певного соціального явища, процесу, прогноз їх розвитку;

оцінка діяльності груп людей (наприклад, трудового чи навчального колективу) за визначеними критеріями (ефективність праці чи навчання, рівень виконавчої дисципліни та ін.);

одержання попередніх відомостей щодо об’єкту у розвідувальному дослідженні; перевірка достовірності та доповнення інформації, що була отримана за допомогою інших методів, зокрема, масового опитування.

Наприклад, дослідження девіантної поведінки молоді, спрямоване на розробку заходів з профілактики девіацій у молодіжному середовищі, може підкріплюватися опитуванням фахівців, які провадять профілактичну діяльність засобами соціальної роботи. Це можуть бути спеціалісти центрів соціальних служб для молоді, закладів освіти, працівники правоохоронних органів. Вони спроможні оцінювати стан досліджуваної проблеми та прогнозувати можливі зміни у характері об’єкта, що вивчається.

Експертні оцінки можуть допомогти в уточненні результатів проведеного масового опитування. Наприклад, з метою вивчення плинності кадрів в установі перед респондентами порушувалося запитання: “В якій мірі зміст виконуваної Вами роботи відповідає основній професії?” Можна припустити, що відповідність/невідповідність змісту роботи основній професії є чинником плинності кадрів. Намагання працівника звільнитися з установи уточнювалося за допомогою відповідного запитання: “Чи намагаєтесь Ви звільнитися з установи у найближчий рік?” Припустимо, що вагома кількість респондентів, відповідаючи на друге запитання, ускладнилися надати відповідь. В такому випадку зробити достовірний висновок на основі аналізу відповідей тих респондентів, що визначилися однозначно, дуже важко. Підвисити ступінь достовірності відповідних висновків може експертне опитування [54, с.142].

У анкету експерта слід включити наступне завдання: “Оцінить, будь ласка, рівень плинності кадрів серед наступних груп працівників”:

Працівники, в яких Плинність висока Плинність низька Плинність середня
Зміст роботи повністю відповідає основній професії      
Зміст роботи частково відповідає основній професії      
Зміст роботи не відповідає основній професії      

Якщо, згідно з оцінками експертів, плинність є вищою у працівників, зміст роботи яких не відповідає їх основній професії, та це буде співпадати з виявленою тенденцією у масовому опитуванні, висновок експертів буде правомірним для всієї сукупності працівників. Якщо думка експертів розбігатиметься з даними масового опитування, виникає необхідність пошуку інших критерії перевірки їх достовірності.

Метод експертних опитувань має цілий ряд особливостей, які випливають із специфіки досліджуваних проблем та характеру експертної діяльності. Учасникам групових (колективних) форм експертних опитувань, як правило, не гарантується анонімність: кожен з них приймає активну участь у обговоренні проблем, на розв’язання яких спрямоване дослідження. Зазначений метод є ефективним, а іноді – єдиним з можливих засобів розв’язання завдань, що з важкістю підлягають формалізації, чи потребують оцінки саме фахівців Як вже зазначалося вище, це може бути оцінка стану чи прогноз розвитку соціального явища або процесу. В таких ситуаціях використання традиційних масових форм опитування в зв’язку з їх формалізованим характером не дає вичерпної інформації.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...