Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Реферат до теми № 5



Література до теми №5:

1. Бутник-Сиверский О. Б. Економіка інтелектуальної власності. – К.: Інст-т інтелект. власності та права, 2003. – 64 с.

2. Грицуленко С.І. Інтелектуальний потенціал в інноваційній моделі розвитку оператора зв'язку: Дис. …канд. екон. наук: 08.00.04; – Захищена 29.12.2008. – Одеса, 2008. – 228 с.: іл. - Бібліогр.: с. 215-228.

3. Грицуленко С.І., Потапова-Сінько Н.Ю. Інтелектуальна власність. Модуль 2: Основи інтелектуальної власності: Конспект лекцій. – Одеса: ОНАС ім. О.С. Попова, 2006. – 92 с.

4. Цибульов П. М. Основи інтелектуальної власності. – К.: Інст-т інтелект. власності та права, 2005. – 108 с.

5. Шипова Е.В. Оценка интеллектуальной собственностиі: Уч. пособие: – Россия, Иркутск: Із-во БГУЭП, 2003. –122 с.


Тема 6. Управління правами інтелектуальної власності

6.1. Життєвий цикл об'єкта ІВ

6.2. Управління об'єктом ІВ на етапі його створення

6.3. Управління об'єктом ІВ на етапі придбання прав

6.4. Управління об'єктом ІВ на етапі використання прав

6.5. Управління об'єктом ІВ на етапі захисту прав

6.6. Управління об'єктом ІВ на етапі утилізації

У сучасній економіці знань інтелектуальну, у тому числі промислову власність, не можна розглядати як звичайну правову функцію або засіб охорони технології чи продукції підприємства від копіювання. У випадку ефективного використання вона є важливим інструментом для створення іміджу бізнесу в уявленні дійсних і потенційних клієнтів або для локалізації бізнесу на ринку. Права на об'єкти ІВ у поєднанні з інструментами маркетингу (такими як реклама й інші засоби просування товарів на ринок) є необхідними для того, щоб: відрізняти вашу продукцію або послуги й робити їх легко пізнаваними; просувати продукцію й послуги на ринок і здобувати постійну клієнтуру; диверсифікувати ринкову стратегію з урахуванням різних цільових груп; збувати продукцію й послуги в інших країнах.

Належним чином розроблена стратегія (мистецтво планування управління, засноване на правильних і далекоглядних прогнозах) з урахуванням ІВ і відповідна тактика (сукупність засобів і прийомів для досягнення мети) дають можливість підприємству:

– зайняти найбільш сприятливі ринкові позиції, використовуючи сучасні технології у виробництві своїх продукції й послуг, активізуючи НДДКР, підвищуючи ефективність маркетингу, передбачаючи ймовірні комерційні й технологічні зміни;

– удосконалити фінансову діяльність, виявляючи активи, пов'язані з об'єктами права ІВ, для одержання нових прибутків, скорочення витрат і підтримці на належному рівні загальнокорпоративних вартісних оцінок;

– підвищити конкурентоспроможність підприємства завдяки застосуванню в технології обхідних маневрів, використати нові ринкові можливості.

У зв'язку із цим на підприємстві необхідно створювати потужну систему управління ІВ, що сприяє його інтелектуальному й економічному розвитку, систему, що враховує особливості управління об'єктами права ІВ на кожному з етапів їхнього життєвого циклу.

У життєвому циклі об'єкта права інтелектуальної власності виділяють 5 етапів (рис. 13): 1) створення об'єкта ІВ; 2) придбання прав на об'єкт ІВ; 3) використання (комерціалізація) прав на об'єкт ІВ; 4) захист прав ІВ; 5) утилізація об'єкта ІВ.


Рис. 13 – Життєвий цикл об'єкта права інтелектуальної власності

Модель технологічного процесу формування об'єкта ІВ і введення його в господарський оборот, наведена на рис. 14, показує, що, управління інтелектуальною власністю – це алгоритм управлінських функцій, послідовна реалізація яких здатна забезпечити раціональний (економічно ефективний) процес просування об'єкта ІВ на ринок, а також погодити інтереси розроблювача й споживача такого товару.

Етапи


Трансфер технологій
Вартісна оцінка
Надання прав
Проведення експертизи
Надання послуг
Інформаційне забезпечення

Функції

Рис. 14 – Модель процесу формування об'єкта ІВ і введення його у господарський оборот

Ця модель може служити підставою для усвідомлення концептуальних принципів побудови державного керування інтелектуальною власністю з метою ефективного її функціонування.

Питання для самоконтролю до теми №6:

1. Охарактеризувати життєвий цикл об'єкта ІВ.

2. У чому полягає сутність управління правами на об'єкт ІВ на етапі придбання прав?

3. У чому полягає сутність управління правами на об'єкт ІВ на етапі використання прав?

4. У чому полягає сутність управління правами на об'єкт ІВ на етапі захисту прав?

5. У чому полягає сутність управління правами на об'єкт ІВ на етапі утилізації?

6. Що має на увазі під собою управління інтелектуальною власністю?

7. Назвіть етапи процесу управління ІВ.

8. Назвіть функції процесу формування об'єкта ІВ і введення його в господарський обіг.

9. Для чого необхідно створювати на підприємстві потужну систему управління ІВ?

10. Що таке патентний пошук і в чому полягають його цілі?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...