Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ризики фінансової стійкості підприємства



Такий вид ризиків пов’язаний з порушенням фінансового розвитку підприємства або незбалансованою ліквідністю його активів. Ризики фінансової стійкості та ліквідності – це ризики невідповідності у структурі пасивів і активів підприємства.

До таких ризиків відносяться:

Для оцінювання цієї групи ризиків використовують показники фінансового стану підприємства, насамперед, показники фінансової стійкості, платоспроможності та ліквідності.

Процедури управління ризиками фінансової стійкості передбачають оптимізацію складу необігових і обігових активів і співвідношення власного та позикового капіталу.

Оптимізація складу необігових і обігових активів передбачає оцінювання галузевих особливостей здійснення операційної діяльності (наприклад, сезонності), середньої тривалості операційного циклу на підприємстві, при цьому особливу увагу приділяють позитивним і негативним особливостям функціонування обігових та необігових активів.

Вважається, що оптимальною структурою капіталу є таке співвідношення власних і позикових коштів, при якому додержується певна пропорція між коефіцієнтом рентабельності (фінансові результати від основної діяльності до оподаткування за сумою балансу) і коефіцієнтом фінансової стійкості підприємства (частка власних коштів у пасиві балансу або відношення власних і позикових коштів). Критерієм оптимальності є максимум його ринкова вартість підприємства.

Метою управління ліквідністю є забезпечення такого фінансового стану, коли підприємство має наявні грошові кошти у достатній кількості на певний момент часу і у визначеному місці. Забезпечує ліквідність наявність високоліквідних активів та активів, які швидко переміщуються. Вимога ліквідності означає, що активи повинні бути доступними у найбільш короткі терміни (протягом дня) за номіналом. Вимога переміщення передбачає передачу за номіналом прав володіння фінансовими активами іншому суб’єкту господарювання у прийнятній для нього формі.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...