Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ремонт машин і устаткування



Важке машинобудування включає виробництва металургійного, гірничошахтного, підйомно-транспортного й енергетичного устаткування.

Більшість підприємств важкого машинобудування розміщується в Донецькому та Придніпровському економічних районах, де взаємопоєднанні сировина і споживачі. Виробництво устаткування для нафто-, газовидобувної промисловості орієнтується в розміщенні на райони зосередження споживачів продукції (Східний, Карпатський тощо).

Енергетичне машинобудування спеціалізується на виробництві устаткування для всіх видів електростанцій, у тому числі парових гідравлічних турбін, атомних реакторів, генераторів, котлів, дизельних моторів, електроапаратури, кабелю й іншої продукції. Найбільшим центром енергетичного машинобудування є Харків, у якому розташовані заводи «Електроважмаш», турбінний ім. С. М. Кірова, «Електромашина» й електромеханічний (ХЕМЗ).

Загальне машинобудування обєднує транспортне (без автомобільного) і сільськогосподарське (без тракторного), виробництво промислово-технологічного та будівельного обладнання (без легкої та харчової промисловості).

У структурі загального машинобудування провідне місце посідає транспортне машинобудування. У своєму розміщенні підприємства орієнтуються переважно на споживача готової продукції, а також на наявність металу. На підприємствах залізничного машинобудування тепловози виробляють на двох кооперованих підприємствах у Луганську і Харкові. Промислові електровози випускають у Дніпропетровську. Тут же, а також у Луганську можливе створення виробництва магістральних електровозів, для збуту яких Україна має власний великий ринок. Вантажні вагони виробляють у Кременчуці, Дніпродзержинську, Києві – на Дарницькому вагоноремонтному заводі, великовантажні вагони – у Стаханові, цистерни – у Маріуполі.

У країні наявні всі умови для розвитку морського й річкового суднобудування. Головним орієнтиром їхнього розміщення є морське узбережжя та внутрішні магістральні водні шляхи. Основним центром морського суднобудування є Миколаїв, де працюють 3 суднобудівні заводи, другим центром є Херсон, у якому на двох суднобудівних заводах випускають різні типи океанських і морських суден, доки до морських портів і портові крани. У Керчі випускають танкери, у Києві – морські траулери. Судноремонт і виробництво невеликих морських суден є в Одесі, Іллічевську та Маріуполі.

Сільськогосподарське машинобудування орієнтується у своєму розміщенні переважно на райони виробництва відповідної сільськогосподарської продукції. Найпотужнішими центрами сільськогосподарського машинобудування є Харків (мотори для самохідних комбайнів), Одеса (тракторні плуги), Кіровоград (сівалки), Дніпропетровськ і Тернопіль (бурякозбиральні комбайни), Херсон (кукурудзозбиральні комбайни, створюється виробництво зернозбиральних), Бердянськ (жниварки), Львів (хімсльгоспмашини). Обладнання для кормовиробництва і тваринництва, інші сільгоспмашини виробляють у Бердянську, Ніжині, Умані, Ковелі, Коломиї та Білій Церкві, Києві.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...