Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зони зруйнувань



Зруйнування створює ударна хвиля. Ударна хвиля – це область сильного стиснення повітря, що поширюється з надзвичайною швидкістю (350 м/с) в радіальному напрямку від центру вибуху.

Для оцінки характеру зруйнувань і умов проведення рятувальних і інших невідкладних робіт в осередку ядерного ураження виділено зони повних, сильних, середніх і слабких зруйнувань (див. схему № 2).

При повних зруйнуваннях в будинках і спорудах знищені несучі конструкції, обвалені перекриття. Обладнання, технічні засоби ремонту не підлягають. На електромережах розриви кабелів, на всіх трубопроводах, які знаходяться на поверхні (відкриті) - значні зруйнування. Повітряні лінії зв'язку і електропередач порвані, стовпи ліній звалені. При повних зруйнуваннях встановлення пошкоджень недоцільно. Виникають суцільні завали і задимленість від тліючих розкиданих уламків.

При сильних зруйнуваннях значно деформуються несучі конструкції споруд і будинків, більша частина стін і перекриттів обвалена.

20 Кпа
Схема №2

На трубопроводах, мережах зв'язку і електропостачання розриви і деформації. Виникають суцільні пожежі, окремі суцільні завали.

При середніх зруйнуваннях в спорудах і будинках обвалено дах, перегородки стін, вікна і двері вибито. Перекриття і підвали не зруйновано. Частину приміщень можна використовувати. Окремі вузли обладнання, техніки потребують капітального ремонту. Комунально-енергетичні мережі, техніка потребують капітального ремонту. Виникають окремі завали і суцільні пожежі.

При слабких зруйнуваннях будинки і споруди можуть мати внутрішні пошкодження перегородок, віконних і дверних отворів. На комунально-енергетичних мережах незначні порушення і поломки. Елементи обладнання, техніки, мережі потребують дрібного ремонту, виникають окремі пожежі.

Прогнозовані зони зруйнувань показують на топографічних картах, пла­нах або схемах місцевості в вигляді чотирьох концентричних кругів (див. ма­люнок) виконаних чорним кольором з відповідними потужності вибуху радіусами, які можна розрахувати з використанням формул або таблиць.

Цифрами на малюнку показано величину надмірного тиску на певній відстані від центру вибуху в кілопаскалях.

Площа зон зруйнувань може бути визначена за формулою:

S = πR2, де

R – відстань. Радіус від центру вибуху до точок з надмірним тиском 10 кПа.

Надмірний тиск в 10 кПа і менше не викликає травм і зруйнувань, а тому є граничним для зон зруйнувань.

Ударна повітряна хвиля уражає людей внаслідок безпосередньої дії і непрямої дії. При безпосередній (прямій) дії причиною ураження є надмірний тиск.

При непрямому ураженні люди отримують різні травми від уламків споруд, будинків, обладнання, скла і т.д., які летять з великою швидкістю під дією напору повітря. Таке ураження можливе при надмірному тиску 3 кПа і більше.

Травми, які отримують люди, поділяють на легкі, середні, важкі і дуже важкі.

· До легких травм (DРф = 20 - 40 кПа) віднесено тимчасове пошкодження слуху, вивихи суглобів, легку загальну контузію.

· До середніх травм (DРф = 40 - 60 кПа) віднесено сильні вивихи і переломи, контузію, пошкодження органів слуху, кровотечу з носа і вух.

· До тяжких травм (DРф = 60 - 100 кПа) віднесено сильну контузію всього організму, пошкодження внутрішніх органів і мозку, тяжкі переломи.

· До дуже тяжких травм (DРф більше, 100 кПа) віднесено травми, які призводять до смерті.

Інші дані, що характеризують зони зруйнувань (див.таблиця №6).

Таблиця №6





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...