Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст звіту. 1. Обґрунтування прийнятих способів тампонування обсадних колон



1. Обґрунтування прийнятих способів тампонування обсадних колон.

2. Розрахунок цементування обсадних колон.

3. Обґрунтування способу ліквідаційного тампонування свердловини.

4. Розрахунок кількості матеріалів для ліквідаційного тампонування свердловини.

Контрольні запитання

1. Мета тампонування обсадних колон.

2. Технологія тампонування глиною.

3. Способи цементування свердловин.

4. Технологія цементування з двома розділювальними пробками.

5. Призначення ліквідаційного тампонування свердловин.

6. Матеріали, які використовують для ліквідаційного тампонування.

Рекомендована література

1. Новиков Г.П., Белкин О.К., Клюев Л.К. и др. Справочник по бурению скважин на уголь. – М.: Недра, 1988. – 256 с.

2 Воздвиженский Б.И., Голубинцев О.Н., Новожилов А.А. Разведочное бурение. – М.: Недра, 1979. – 290 с.


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 8

ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ ВІДБОРУ ПРОБ КОРИСНОЇ КОПАЛИНИ

Мета: вивчити устрій та класифікацію подвійних колонкових снарядів.

Незадовільний вихід керну трапляється через його стирання та розмивання, а також через погане заклинювання і випадання керну під час підйому при бурінні в наступних гірських породах: м'яких, таких що легко розмиваються промивальною рідиною, рихлих, таких що сиплються та пливуть; шаруватих і неоднорідних за шарами, що їх складають, таких що схильні до вибіркового стирання та розмивання; сильнотріщинуватих, або роздрібнених; таких що розчиняються промивальною рідиною.

Якісне опробування визначається не тільки діаметром свердловини, а й відповідністю технічних засобів геолого-технічним умовам кернового опробування. Для підвищення виходу керну використовують спеціальні технічні засоби основними з яких є подвійні колонкові снаряди (ДКС). В залежності від конструкції виділяють наступні класи ДКС:

1) з прямим промиванням і керноприймальною трубою, що обертається при бурінні – попереджується розмивання керну (наприклад, ДКТ-108/89; ДКТ-89/73);

2) зі зворотнім промиванням і керноприймальною трубою, що обертається при бурінні – попереджується розмивання і самозаклинювання керну (наприклад, ДКНТ-59В; ДКНТ-ВП-ІІ-76(93); ДЕС-73(89));

3) з прямим промиванням і керноприймальною трубою, що не обертається при бурінні – попереджується руйнування керну від поперечних вібрацій колонкової труби (наприклад, ТДН-46(59, 76)-У(2, ССК, 4));

4) зі зворотнім промиванням і керноприймальною трубою, що не обертається при бурінні – попереджується самозаклинювання і руйнування керну від поперечних вібрацій колонкової труби (наприклад, ТДН-59(76, 93)-0(УТ); ДКНТ-ВП-0(І)-76(93); ССК-59ЭВ);

5) з прямим промиванням і комбінованим з'єднанням керноприймальної труби – попереджується вибіркове стирання і самозаклинювання керну (наприклад, Донбасс НИЛ-І(ІІ, ІІІ); ДТА-2).

На рис. 13. наведені принципові схемі подвійних колонкових снарядів.

Схема ДКС першого класу показана на рис. 13, а. Снаряд складається з перехідника 1, який з’єднаний різьбою з зовнішньою 4 і внутрішньою 3 керноприймальними трубами, а також бурової коронки 6 і керновідривача 5. При передачі крутильного моменту обертаються обидві труби 3 і 4. Промивальна рідина через канал а перехідника 1 проходить по кільцевому зазору між трубами і омиваючи керн і коронку, виходить в затрубний простір. Промивальна рідина, що зосталась у внутрішній трубі 3 під дією зростаючого тиску з боку керну відкриває клапан 2 і по каналу б перехідника виливається в затрубний простір.

Устрій ДКС другого класу показаний на рис. 11, б. Перехідники 1 і 5 при згвинчуванні з патрубком 4 утворюють порожнину, в якій розташований ежектор, що складається з насадки 2 і дифузора з камерою змішання 3. На перехідник 5 нагвинчені керноприймальна труба 6 і зовнішня труба 7 з коронкою 9.


а) б)

           
   
     
 


в) г)

               
   
       
 


д)



Потік рідини по каналу а перехідника 5 проходить в кільцевий зазор між трубами 6 і 7. В привибійній частині він розділяється: частина підіймається по затрубному простору, а інша частина по кільцевому зазору між керном 8 і керноприймальною трубою 6, каналу б перехідника 5 знову потрапляє до камери змішання.

Схема ДКС третього класу показана на рис. 13, в. Снаряд складається з перехідника 1, який з’єднаний різьбою з зовнішньою керноприймальною трубою 5; внутрішньої керноприймальної труби 4, яка підвішена на підшипниковому вузлі 3; а також бурової коронки 7 і керновідривача 6. При передачі крутильного моменту обертається лише труба 5. Промивальна рідина через канал а перехідника 1 проходить по кільцевому зазору між трубами і омиваючи керн і коронку, виходить в затрубний простір. Промивальна рідина, що зосталась у внутрішній трубі 3 під дією зростаючого тиску з боку керну відкриває клапан 2 і по каналу б перехідника виливається в затрубний простір.

Устрій ДКС четвертого класу показаний на рис. 11, г. Перехідники 1 і 6 при згвинчуванні з патрубком 11 утворюють порожнину, в якій розташований ежектор, що складається з насадки 2 і дифузора з камерою змішання 3. На перехідник 1 нагвинчена зовнішня труба 8 з коронкою 10. На перехідник 6, який підвішений на підшипниковому вузлі 5 нагвинчена керноприймальна труба 7, яка не обертається при бурінні. Основний потік рідини по каналу а перехідника проходить в кільцевий зазор між трубами 7 і 8. В привибійній частині потік розділяється: частина підіймається по затрубному простору, а інша частина по кільцевому зазору між керном 9 і керноприймальною трубою 7, каналу б перехідника 6 знову потрапляє до камери змішання.

До ДКС п’ятого класу відносяться снаряди с комбінованим з’єднанням керноприймальної труби, яка обертається при бурінні більш твердих порід і не обертається при бурінні м’яких (рис. 11, д). В цій конструкції внутрішня труба з коронкою підвішена на підшипниковому вузлі 2. Працює вона наступним чином. Якщо вугілля м’яке, то під діє тарілчасті пружин 3 внутрішня коронка 8 дещо випереджує коронку 7, яка нагвинчена на зовнішню трубу 4 і врізається в породу наче штамп. Обертання керноприймальної труби 6 припиняється, і забезпечується повна ізоляція керну 9 від розмивання промивальною рідиною, що поступає через канал в перехіднику 1. При бурінні міцних прослоїв тарілчасті пружини 3 стискаються і диски фрикціону починають передавати обертання керноприймальній трубі 6 і коронці 8. Рідина, яка поступає в трубу 6, виходить через зворотній клапан 5 в затрубний простір.

Контрольні запитання

1. Які існують класи подвійних колонкових снарядів?

2. Завдяки чому підвищується якість виходу керну при використанні ДКС?

3. Який мають устрій і яким чином працюють різні класи ДКС?

Рекомендована література

1. Сулакшин С.С. Бурение геологоразведочных скважин: Справочное пособие. – М.: Недра, 1991. – 334 с.

2. Башлык С.М., Загибайло Г.Т. Бурение скважин. – М.: Недра, 1990. – 477 с.


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 9

ВІДБІР І ЗБЕРЕЖЕННЯ КЕРНА

Мета: вивчити показники виходу керна, порядок відбору, документування і збереження керна.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...