Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична робота № 4



РОЗРАХУНОК ЗАХИСНОГО ЗАЗЕМЛЕННЯ

Мета роботи: закріпити теоретичні знання, одержані при вивченні таких методів захисту людини від ураження електричним струмом при виконанні робіт в електричних установках.

План

1. Захисне заземлення.

2. Забезпечення недоступності струмопровідних частин електроустановок.

У результаті виконання роботи студент повинен:

- навчитися вимірювати опір захисного заземлення електроустановки;

- оцінювати ступінь небезпечності струму, що проходить через тіло людини при різних значеннях опору захисного заземлення;

- навчитися вимірювати опір ізоляції струмопровідних частин електроустановки (електричних проводів).

План

1.Теоретична частина.

2.Проведення необхідних вимірів та досліджень з подальшим формулюванням відповідних висновків з урахуванням вимог таких нормативно-технічних документів:

- Правила обладнання електроустановок (ПОЕ);

- Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів (ПБЕЕС) НПАОП 40.1-1.21-98.

- ГОСТ 12.1.030-81 ССБТ. Электробезопасность. Защитное заземление. Зануление.

- ГОСТ 12.1.019-79 ССБТ. Электробезопасность. Общие требования и номенклатура видов защиты.

- Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів.

1.Теоретична частина.

Принцип роботи захисного заземлення електроустановок.

Металеві неструмопровідні частини електрообладнання і електроустановок при порушенні ізоляції між ними і їхніми струмопровідними частинами можуть опинитися під напругою. У таких аварійних умовах доторкання до неструмопровідних частин установок рівнозначне дотику до струмопровідних частин.

Усунення небезпеки ураження електричним струмом при такому переході напруги на неструмопровідні частини електроустановок у мережах з ізольованою нейтраллю здійснюється за допомогою захисного заземлення (рис.1).

Під захисним заземленням розуміють з'єднання металевих неструмопровідних частин електроустановок із землею через заземлювальні провідники і заземлювачі для створення між цими частинами і землею малого опору.

При виникненні замикання на корпус електроспоживача із фаз мережі через заземлюючий пристрій починає проходити струм І (струм замикання на землю), викликаний наявністю опорів ізоляції фаз мережі R і ємностей фаз відносно землі С.

Частина цього струму Ih відгалужується на тіло людини, яка торкається металевих неструмопровідних частин електроустановки. Величина цього струму залежить від величини струму замикання на землю ІЗ, опору розходженню струму в землі заземлюючого пристрою RЗ, повного опору в колі «людина - земля» RCh, взаємного розташування електрообладнання, заземлюючого пристрою, яке враховується коефіцієнтом напруги дотику а £ 1 і визначається за формулою

. (1)

Повний опір у колі «людина - земля» складається із опору людини Rh, опору взуття Rb3 і опору розходження струму від підошви взуття в землю Rn3 і визначається за формулою

. (2)

Рис.1. Захисне заземлення

Якщо людина не має спеціального діелектричного взуття і стоїть на струмопровідній підлозі або землі, то можна вважати, що Rb3 = 0, Rn3 = 0 і RCh = Rh.

Коефіцієнт напруги дотику a=0, якщо людина стоїть на заземлюючому провіднику або безпосередньо на поверхні землі над заземлювачем (електрообладнання і заземлюючий пристрій розміщені на одній площині - сумісне заземлення); a = 1, якщо людина стоїть за зоною розходження струму в землі заземлюючого пристрою, тобто на відстані більше 20 метрів від крайнього заземлювача заземлюючого пристрою (електрообладнання розміщене за зоною розходження заземлюючого пристрою - виносне заземлення).

При всіх інших однакових умовах величина струму Ih буде меншою при меншій величині R3.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 834 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...