Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1.4.1 Навчальна повірка мегаомметра Е6-17 полягає у визначенні його похибки та варіації показань згідно з пп



1.4.1 Навчальна повірка мегаомметра Е6-17 полягає у визначенні його похибки та варіації показань згідно з пп. 1.1.2.2. Як робочий еталон під час повірки використовується зразковий магазин опорів Р4831.

Для визначення похибки стрілку приладу установити регулюванням магазина опорів на оцифровану поділку шкали спочатку з лівого, а потім з правого боку. Отримати дійсні значення, що відповідають цій поділці, та . Отримані дані занести до таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 – Результати навчальної повірки мегаомметра Е6-17

Повірочна точка , Ом , Ом , Ом , Ом , Ом Значення нормувального коефіцієнта , % , Ом
               
               
               

Розрахувати два значення абсолютної основної похибки за формулами (1.8), результати занести до табл. 1.1. За абсолютну основну похибку узяти найбільшу за абсолютним значенням різницю.

Розрахувати зведену основну похибку з урахуванням нормування меж припустимої основної похибки однією з формул (1.10) – (1.11). Значення нормувального коефіцієнта та зведеної основної похибки навести в табл.1.1.

Розрахувати варіацію показань за формулою (1.12).

Аналогічно отримати результати для інших оцифрованих поділок шкали заданого викладачем діапазону. Результати занести до табл. 1.1.

Найбільшу за абсолютним значенням похибку порівняти з межею припустимої основної похибки, наведеною в паспорті приладу (класом точності), зробити висновок про придатність приладу до експлуатації.

1.4.2 Виміряти мегаомметром Е6-17 опори заданих викладачем резисторів. Використовуючи нормовані значення похибки для даного приладу, визначити похибки та записати результати вимірювань.

1.4.3 Користуючись інструкцією з експлуатації вимірювача добротності
Е4-11, отримати індуктивність , добротність , власну ємність та активний опір зразкової котушки індуктивності (за допомогою виразів (1.1) – (1.3)). Записати результати вимірювань.

1.4.4 Користуючись інструкцією з експлуатації вимірювача добротності
Е4-11, отримати ємність та тангенс кута втрат запропонованого викладачем конденсатора (за допомогою виразів (1.4), (1.5)). Записати отримані результати. Визначити похибку вимірювання ємності , узявши за дійсне номінальне значення ємності конденсатора.

1.5 Контрольні запитання та завдання

Для допуску

1. Поясніть методику проведення експерименту під час повірки мегаоммет­ра Е6-17.

2. Наведіть вимоги, що висуваються до робочого еталона під час повірки омметрів.

3. Як позначаються класи точності омметрів? У чому полягає різниця між ними?

4. Зазначте послідовність операцій під час вимірювання параметрів котушки індуктивності за допомогою вимірювача добротності Е4-11.

5. Зазначте послідовність операцій під час вимірювання параметрів конденсаторів за допомогою вимірювача добротності Е4-11.

6. Чим зумовлені похибки вимірювача добротності Е4-11.

Для захисту

1. Наведіть еквівалентні схеми пасивних ДП. Від чого залежать їх узагальнені характеристики?

2. Які методи вимірювання параметрів ДП ви знаєте? Стисло опишіть їх.

3. Наведіть схему омметра з послідовною схемою вмикання вимірюваного опору. Поясніть принцип його роботи.

4. Наведіть схему омметра з паралельною схемою вмикання вимірюваного опору. Поясніть принцип його роботи.

5. Опишіть процедуру повірки омметра.

6. Опишіть метод зрівноважених вимірювальних кіл. Наведіть схему чотириплечового мостового кола.

7. Поясніть принцип вимірювання параметрів котушок індуктивності за допомогою вимірювача добротності Е4-11.

8. Поясніть принцип вимірювання параметрів конденсаторів за допомогою вимірювача добротності Е4-11.

9. Наведіть основні фактори, що впливають на похибку вимірювача доброт­ності Е4-11. Зазначте межі застосування приладу.

10. Опишіть генераторний метод вимірювання параметрів котушок індуктивностей та конденсаторів. Поясніть, чим зумовлена похибка цього методу.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 996 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...