Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Співучасть у вчиненні злочину



Співучастю у злочині є умисна спільна участь кількох суб’єктів злочину у вчиненні умисного злочину (ст. 26 КК України).

У кримінальному праві розрізняють такі форми співучасті.

1. Співучасть без попередньої домовленості виявляється тоді, коли діяльність одного співучасника приєднується до діяльності інших у процесі скоєння злочину.

2. Співучасть за попередньою домовленістю існує в елементарній формі й у формі організованої групи У першому випадку укладається звичайна угода про скоєння одного злочину.

3. Організована група – це стійка група, яка здійснює певні злочини.

4. Злочинна організація – особливо стійка організована група осіб з розподілом ролей (наприклад банда).

За співучастю у вчиненні злочину розрізняють таких осіб:

- Виконавець (ч. 2 ст. 27 КК України) – це особа, яка безпосередньо вчинила злочин, тобто виконала повністю або частково об’єктивний аспект злочину. Без виконавця немає співучасті.

- Організатор (ч. 3 ст. 27 КК України) – це особа, яка керувала, організовувала вчинення злочину і спрямовувала злочинну діяльність співучасників.

- Підбурювач – це особа, яка схилила до вчинення злочину погрозою, підкупом, примусом, умовляннями або в інший спосіб (ч. 4 ст. 27 КК України)

- Пособник – це особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню злочинних дій виконавцем (ч. 5 ст. 27 КК України).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...