Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст і складові власного капіталу підприємства



На етапі створення підприємства ще не має зовнішньої заборгованості, тому його ВК=А, здійснюючи господарську діяльність А=ВК+З, звідси ВК=А-З.

Власний капітал – сума власних коштів підприємства, отримана від власників або учасників підприємства у вигляді внесків, придбаних акцій, паїв тощо,а також набутих в результаті його діяльності.

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Залежно від джерела формування власний капітал під­приємства можна поділити на дві групи:

- вкладений капітал — це капітал, сформований за раху­нок внесків власників підприємства, а також унаслідок кон­вертування боргових зобов'язань підприємства в акції або частки (паї);

- накопичений капітал — це капітал, сформований внас­лідок господарської діяльності підприємства.

- статутний капітал - нерозподілений прибуток

(непокритий збиток)

- пайовий капітал - резервний капітал

- емісійний дохід - інший додатковий капітал

- додатково вкладений капітал

Вкладений капітал охоплює такі елементи:

- зареєстрований капітал (статутний капітал, пайовий капітал);

- додатково вкладений капітал (емісійний дохід, інші внески засновників понад зареєстрований статутний фонд).

До накопиченого капіталу належать такі елементи:

- нерозподілений прибуток (непокритий збиток);

- резервний капітал;

- інший додатковий капітал.

Головною ознакою елементів капіталу першої групи є наяв­ність реальних активів, що передані підприємству в обмін на корпоративні права і на можливість брати участь в управлінні, розподілі прибутків, майна підприємства. Із такого підходу до з «значення випливає заборона на збільшення власного капіта­лу за рахунок внесення фіктивних активів, штучного збіль­шення дебіторської заборгованості та ін. Вирішення суперечно­стей між юридичним оформленням внесків до капіталу та необхідністю виконувати де правило полягає у застосуванні в системі бухгалтерського обліку та фінансовій звітності кори­гуючих показників: неоплачений капітал, вилучений капітал.

Ці показники відображають рух власного капіталу у про­цесі його формування та управління ним. Вони є технічними, регулюючими стосовно суми сплаченого капіталу:

Сплачений капітал = зареєстрований капітал + додатково вкладений капітал – неоплачений капітал – вилучений капітал

Неоплачений капітал становить суму заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу.

Вилучений капітал дорівнює фактичній собівартості ак­цій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників.

Зареєстрований капітал — це юридично оформлена, офі­ційно оголошена і належно зареєстрована частина внесків власників до капіталу підприємства, у т. ч. виокремлюють:

- статутний капітал, тобто зафіксована в установчих до­кументах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства;

- пайовий капітал, а саме сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарської діяльності, а саме: суми пайо­вих внесків членів споживчого товариства, колективного сільськогосподарського підприємства, житлово-будівельного кооперативу, кредитної спілки та інших підприємств, що пе­редбачені установчими документами.

Додатково вкладений капітал (незареєстрований) фор­мує сума внесків засновників (які пов'язані з придбанням корпоративних прав) понад зареєстровану частину. У складі додатково вкладеного капіталу виокремлюють:

- емісійний дохід, пов'язаний з придбанням акцій за ціною, вищою за їх номінальну вартість, у акціонерних то­вариствах;

- інші внески засновників понад зареєстрований статут­ний фонд, які вносяться без рішень про зміну розміру статут­ного капіталу.

За економічним змістом внески до статутного капіталу пайовий капітал і додатково оплачений капітал є однорідними елементами, різниця між ними полягає лише у юридичній формі, яка обумовлює їх виникнення.

Накопичений (зароблений) капітал — це друга група елементів капіталу, що у той чи інший спосіб формуються внаслідок діяльності підприємства. Головними елементами накопиченого капіталу є:

- нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (залишається у розпорядженні підприємства після сплати частини прибутку у вигляді дивідендів) — тобто частина чистого прибутку, що не була розподілена між влас­никами;

- резервний капітал, який утворює сума резервів, створених за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства відповідно до чинного законодавства або установчих доку­ментів.

Законом України «Про господарські товариства» (стаття 14 і встановлено мінімальний розмір:

- резервного фонду — 25% від статутного фонду;

- щорічних відрахувань до резервного фонду — 5% від суми чистого прибутку.

Фактичний розмір резервного фонду та щорічних відраху­вань до нього встановлюється в установчих документах, але він не може бути меншим за встановлений законом мінімум.

Інший додатковий капітал (безоплатно отримана підприємством у вигляді необоротних активів, у результаті дооцінки) містить такі види додатково­го капіталу:

- капітал від дооцінки необоротних активів, тобто капі­тал, сформований внаслідок дооцінки активів, яка здійсню­ється відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку;

- дарчий капітал, а саме вартість активів, безоплатно от­риманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткового капіталу.

Складові власного капіталу:

- статутний капітал,

- пайовий капітал,

- інший додатковий капітал,

- резервний капітал,

- нерозподілений прибуток (непокритий збиток),

- неоплачений капітал,

- вилучений капітал.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 1764 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...