Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закон Мозлі



Корені квадратні із обернених значень довжин хвиль характеристичного рентгенівського випромінювання перебувають у лінійній залежності від порядкових номерів елементів.

– довжина хвилі;

– порядковий номер елемента;

– сталі величини для однотипних ліній рентгенівських спектрів атомів різних елементів.

Енергія квантів рентгенівського випромінювання має електростатично залежати від відстані між ядром і відповідним енергетичним рівнем та від заряду ядра. Коли електрони повертаються з більш віддалених на один і той самий енергетичний рівень, то довжина хвилі відповідної спектральної лінії має залежати тільки від заряду ядра, оскільки відстань від ядра до відповідного енергетичного рівня змінюється дуже мало (Н. Бор).

Більшому заряду ядра відповідає більша енергія кванта, що випромінюється, або менша довжина хвилі.

Порядковому номеру елемента в періодичній системі відповідає позитивний заряд ядра атома цього елемента.

Сучасне формулювання періодичного закону:

властивості елементів, а також форми та властивості їх сполук перебувають у періодичній залежності від зарядів ядер їхніх атомів.

Характер заповнення електронами енергетичних рівнів у атомах елементів взаємозв’язаний з положенням елементів у ПС.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2035 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...