Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи врахування витрат і калькування собівартості продукції



На підприємствах застосовуються такі визначення собівартості продукції:

1) кошторисні собівартість товарної продукції визначають, додаючи до суми кошторису інші витрати, що відносяться на собівартість;

2) підсумкування попередньо визначеної собівартості окремих виробів:

,

де С – загальна собівартість товарної продукції;

n – кількість найменувань продукції;

Сі – собівартість одиниці продукції;

Qi – загальний обсяг виробництва продукту і-го виду.

3) пофакторний метод, за яким визначають собівартість продукції з урахуванням впливу різноманітних чинників на її формування.

,

де Сб – собівартість планового обсягу товарної продукції за рівнем витрат базового (минулого)періоду. Така собівартість називається розрахунковою;

m – кількість факторів, які впливають на собівартість продукції в плановому періоді;

ΔСj – зміна собівартості під впливом різноманітних факторів.

У системі техніко-економічних розрахунків на підприємстві важливе місце займає калькулювання – обчислення собівартості окремих виробів. Калькулювання потрібне для вирішення низки економічних завдань: обґрунтування цін на вироби, обчислення рентабельності виробництва, аналізу витрат на виробництво однакових виробів на різних підприємствах, визначення економічної ефективності різних організаційно-технічних заходів тощо. На підприємствах, як правило, складають планові та фактичні калькуляції. Планові обчислюються за плановими нормами витрат, фактичні – за їх фактичним рівнем. Різновидом планових калькуляцій є так звані проектно-кошторисні калькуляції полягає у тому, які розробляються на разові замовлення, нові вироби на стадії їхнього проектування. Особливість цих калькуляцій у тім, що обчислення є приблизним за браком детальної нормативної бази.

Об’єкт калькулювання – це та продукція чи роботи, собівартість яких обчислюється. До об’єктів калькулювання на підприємстві належать: основна, допоміжна продукція (інструмент, енергія, запчастини та ін.); послуги та роботи. Але головним об’єктом калькулювання є готові вироби, які постачаються за межі підприємства (на ринок). Калькулювання іншої продукції має допоміжне значення.

Для кожного об’єкта калькулювання виробляється калькуляційна одиниця, тобто одиниця його кількісного виробу (кількість у штуках, маса, площа, об’єм). Для фармацевтичних підприємств калькуляційною одиницею є тис. упаковок, тис. ампул, тис. флаконів, тис. туб та ін.

Орієнтований типовий перелік калькуляційних статей витрат для більшості промислових підприємств має вигляд, наведений в табл. 12.3.


Таблиця12.3





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...